(UPDATE/AUDIO) Iași: Medicii de la Socola vor înfiinţarea unui centru de cercetare modern în psihiatrie
Publicat de , 2 februarie 2016, 16:11 / actualizat: 2 februarie 2016, 19:27
Aproape 7.000 de copii şi adolescenţi au beneficiat pe parcursul anului 2015 de consultaţii medicale de specialitate şi tratament în cadrul Compartimentului Neuropsihiatrie Infantilă – Secţia VI acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi, motiv pentru care conducerea unităţii medicale doreşte înfiinţarea unui centru de cercetare modern în psihiatrie.
O astfel de instituție ar fi o premieră în țara noastră, iar inițiativa are la bază necesitatea acordării de sprijin copiilor și tinerilor cu tulburări emoționale, după cum a declarat medicul Andreea Szalontay, şeful Secţie 6 Acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie din Iaşi:
Medicul Andreea Szalontay susține că numărul copiilor care au necesitat suport psihiatric și psihologic este în creștere, iar înființarea unui centru dedicat exclusiv consilierii acestor pacienți, care de cele mai multe ori nu necesită spitalizare, ar veni în ajutorul multor familii.
‘Înfiinţarea unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie ar permite acestor pacienţi o abordare complexă cu oferirea unui plan de suport şi consiliere pentru resemnificarea traseului de viaţă, socializarea directă, reinventarea copilăriei în scopul reînvăţării bucuriei contactului cu sine în realitatea prezentă, nu cea virtuală, folosind ancorele mesajului inocenţei copilăriei din poveştile lui Creangă. Casa Creangă ar putea deveni astfel un punct de reper pentru redarea sensului pentru existenţă şi viaţă adaptat etapelor de dezvoltare caracteristice – copil sau adolescent’, a precizat Andreea Szalontay.
Înfiinţarea unui astfel de centru ar fi posibilă în imobilul unde pe vremuri a funcţionat seminarul în care povestitorul Ion Creangă a urmat cursurile pentru a deveni preot. Fiind o clădire istorică aflată într-o avansată stare de degradare, conducerea singurului Institut de Psihiatrie din România, Institutul Socola, a lansat recent o campania de strângere de fonduri intitulată ‘Salvaţi istoria Iaşului – Salvaţi Casa Creangă’. Campania nu doreşte doar reabilitarea clădirii unde pe vremuri a funcţionat primul seminar teologic din ţară, ci şi înfiinţarea unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie.
Medicul Andreea Szalontay atrage atenţia că în contextul contemporan aflat sub presiunea supratehnologizării şi informaţiei se exercită asupra copilului şi adolescentului o influenţă semnificativă cu ‘impact distorsionant până la a invalida câmpul dezvoltării psihocomportamentale pe termen scurt, mediu şi lung’.
‘În cultura noastră, suprastimularea creierului prin orele petrecute în faţa televizorului, calculatorului, tabletelor, jocurilor, conduce la lipsa motivaţiei astfel încât copilul nu mai ştie şi nu mai poate fi creativ, inventiv. La nivel cerebral se produce un clivaj care se conectează la o realitate virtuală ‘hrănită’ şi potenţată de stimularea în exces. Sistemul de control al motivaţiei şi atenţiei este subminat şi înlocuit de către ‘drumul lung al dependenţei’ sub toate aspectele: jocuri, alimentaţie, băutură, îmbrăcăminte, droguri’, a declarat Andreea Szalontay, şef Secţie VI Acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.
Potrivit statisticilor unităţii medicale, pe parcursul anului 2015 doar în cadrul Compartimentului Neuropsihiatrie Infantilă – Secţia VI acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi au fost asistaţi 6.993 de copii şi adolescenţi până la vârste de 18 ani, din care 5.713 de copii au fost internaţi, iar alţii 1.280 au beneficiat de spitalizare de zi.
‘O proporţie de aproximativ 40 – 45% dintre aceştia au prezentat diverse tipuri de tulburări emoţionale şi de comportament legate de dependenţa de calculator, tulburări consecinţă a abandonului, separării de familie şi abuzului fizic sau emoţional. Efectele petrecerii unui timp tot mai îndelungat jucându-se pe calculator sau alte gadgeturi pot fi anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări alimentare şi ale somnului. Mulţi copii văd în jocurile video sau petrecerea timpului în faţa calculatorului o metodă de relaxare, un mod de viaţă sau îl privesc ca pe un loc în care se simţ în siguranţă, liberi şi înconjuraţi de prieteni. Cei mai mulţi dintre ei şi-au creat aceste impresii tocmai datorită neimplicării părinţilor în viaţa acestora’, a mai spus dr Andreea Szalontay, şef Secţie VI Acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Potrivit specialistului, utilizarea excesivă a calculatorului sărăceşte copilăria şi adolescenţa de multe experienţe care sunt esenţiale în evoluţia şi dezvoltarea unui tânăr, determinând o mai slabă dezvoltare a abilităţilor de viaţă. (Radio Iași, Agerpres/ FOTO incomod-media.ro)