Aragazul sau plita de gătit pe bază de gaz – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (21.02.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 21 februarie 2016, 18:30
Aragazul sau plita de gătit pe bază de gaz își are originea încă din anul 1490. La acea vreme, în Alsacia, au fost atestate primele plite pentru gătit, realizate în întregime din cărămidă. În Germania secolului al XVIII-lea apar primele plite din metal, apoi se răspândesc spre Occident, Benjamin Franklin fiind unul din inventatorii primelor modele de plite de metal.
Inventatorul aragazului este britanicul James Sharp, care în anul 1826 își breveteazp invenția și deschide o fabrică de aragaze în 1836. Tehnologia pe gaz nu a avut succes prea mare din cauza progresului lent la rețeaua conductelor de gaz, începând sa cunoască succes abia prin anii 1880. Plitele pe gaz au început să fie vândute când a fost integrat cuptorul la baza acestora, au fost reduse dimensiunile pentru a se potrivi cu restul mobilei de bucătărie și au fost acoperite cu smalț pentru o curățare mai ușoară.
Denumirea de aragaz provine de la rafinăria ce producea gaz petrlolier lichefiat, Astra Romana (A.R. + gaz). Această denumire am ajuns să o folosim la orice produs de plită de gătit.
În secolul XIX cel mai mare succes a avut-o plita pe baza de carbuni produsa de Jordan Mott in 1833. A aparut si plita electrica in 1891 brevetata de compania Carpenter Electric Heating Manufacturing. Plitele moderne de gatit pe care le gasim in orice gospodarie functioneaza fie pe baza de gaz, fie sunt electrice.
Există multe tipuri de aragazuri, câteva dintre ele ieșite din fabricație, cum sunt cele electrice cu rezistență, datorită faptului că sunt ineficiente și neschimbate de ani de zile. Plitele pe gaz au evoluat mult de la clasicul aragaz, acestea fiind mult mai eficiente, cu arzătoare de mare putere și aprindere electronică. De asemenea, este inclusă și siguranta de oprire a gazului în cazul opririi accidentale a flăcării.
Cele mai bune și cu cel mai rapid sistem de gătire sunt plitele electrice cu inducție. Acestea sunt ușor de curățat și oferă siguranță mare și au început să fie adoptate în majoritatea locuințelor.
Transferul de energie de la aragaz către oala se face foarte eficient, aproximativ 90% din energia consumată se transmite mâncării.