CES a avizat negativ propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 41/1994
Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 martie 2016, 20:17
Consiliul Economic şi Social a avizat negativ propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.
Principalul for sindical, patronal si social din România – Consilul Economic și Social – se opune modificării în regim de urgență a Legii 41 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV conform propunerii susținute de senatorul PSD Gerogică Severin.
Propunerea senatorului PSD Georgică Severin pentru modificarea în regim de urgență a Legii 41 privind funcționarea și organizarea SRR și SRTV nu este acceptată de Consiliul Economic și Social (CES). Punctul de vedere exprimat de CES, solicitat în procedura de modificare a legii de către Parlament, propune avizarea NEFAVORABILĂ a proiectului de act normatriv cu mai multe argumentări motivate.
Propunerea legislativă, prin conținutul său, nu identifică o soluție economică, financiară sau organizatorică menită a rezolva situația în care se află SRTV, așa cum se precizează în formularea de expunere de motive (susținută de dl senator Georgică Severin).
CES precizează foarte clar în argumentare și expunere de motive pentru NEAVIZARE că inițiativa legislativă vizează atât funcționarea SRTV cât și a SRR, instituții aflate în situații fundamental diferite din punctul de vedere al echilibrului financiar și al performanțelor editoriale. Astfel, modificările POT AFECTA ACTIVITATEA SOCIETĂȚII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE, lider de piață, cu raport de activitate pe anul precedent consemnând 1,6 milioane de euro profit, cu un contract colectiv de muncă racordat la nevoile salariaților.
Propunerea legislativă nu a fost elaborată cu consultarea publică a cetățenilor, plătitori de taxă precum și a profesioniștilor care activează în cele două instituții. Mai mult, raportul negativ al CES susține că propunerea legislativă cuprinde vulnerabilități și neclarități.
În raportul său, ăn care se opune midificării Legii Radioului Public și SRTV, Consiliul Economic și Social mai argumentează că modificarea pripită a Legii 41/1994, prin introducerea unor noțiuni neclare, interpretabile, poate vulnerabiliza dialogul social și poate avea influențe ireparabile asupra drepturilor tuturor angajaților și asupra stabilității locurilor de muncă (din SRR și SRTV / n.r.).
Raportul este semnart de Președintele CES Florian Costache, cu număr de înregistrare la Parlamentul României 2/1934 din 8 martie 2016. Document semnat, de asemenea. și de secretarul general al CES, Marin Suliman.
(RADOR/ FOTO RADOR)