Serviciul Român de Informaţii nu mai are voie să facă interceptări în dosare penale
Publicat de Andreea Drilea, 10 martie 2016, 07:53
Serviciul Român de Informaţii nu mai are voie să facă interceptări în dosare penale, pentru că nu este organ de urmărire penală – a decis Curtea Constituţională, care a publicat ieri motivarea sa în acest sens. DNA, DIICOT şi Poliţia au reacţionat la decizia judecătorilor şi cer o suplimentare de fonduri şi de angajaţi, pentru a crea infrastructura necesară unor astfel de operaţiuni.
Judecătorii Curţii consideră că legea trebuie să numească foarte clar, precis şi imprevizibil instituţiile care au dreptul să intercepteze în cazul unei anchete. Decizia de ieri se aplică inclusiv dosarelor aflate pe rol, însă cauzele care au primit deja o sentinţă definitivă nu sunt afectate. Până acum, DNA şi DIICOT apelau frecvent la serviciile tehnice ale SRI, de acum fiind nevoite să se descurce cu propriile mijloace. Aceste instituţii au nevoie de bani, dar şi de forţă de muncă suplimentară. Într-un interviu la DIGI 24, procuroarea-şefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, a spus că trebuie detaşaţi la DNA 130 de lucrători de Poliţie, iar bugetul trebuie suplimentat cu 10 milioane de euro.
Laura Codruţa Kövesi: În acest moment, singurele structuri de Parchet din România care pot deţine aparatură de interceptare sunt DNA şi DIICOT. Din fericire, DNA are un serviciu tehnic care funcţionează de 11 ani, DIICOT nu are un serviciu tehnic. Deci, o primă problemă din punct de vedere legislativ ar fi ca toate parchetele să aibă această posibilitate de a deţine aparatură tehnică.
Şi DIICOT susţine că trebuie să cumpere echipamente şi autovehicule, ceea ce presupune un efort bugetar de peste 20 de milioane de euro. Aceeaşi solicitare vine şi de la Poliţia Română, care precizează într-un comunicat că va avea nevoie de 1000 de posturi de ofiţeri şi agenţi de Poliţie, precum şi de rectificarea bugetului cu aproximativ 30 de milioane de euro.
(Rador/FOTO arhivă reporterntv.ro)