(AUDIO) 150 de ani de regalitate românească. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitat: cercetător dr. Alexandru Muraru
Publicat de radulipovan, 7 iunie 2016, 14:51 / actualizat: 13 iunie 2016, 14:16
„Când Principele Carol păşea, în 1866, pe pământul uneia dintre cele mai tinere şi mai marginale ţări ale Europei, probabil că nu avea să-şi imagineze că, peste 150 de ani, urmaşii săi şi ai supuşilor săi vor celebra un an special dedicat naţiunii, Dinastiei şi moştenirii sale colosale”. Aşa arată profesorii ieşeni Daniel Şandru şi Alexandru Muraru în deschiderea volumului „Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”, apărut la editura Adenium, şi lansat în contextul manifestărilor aniversare de la 10 Mai.
Această carte a deschis din punct de vedere publicistic „Anul Regal”, când se împlineşte un secol şi jumătate de la fondarea Casei Regale şi a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale şi instituirea primei Constituţii moderne a statului român.
„Este prima lucrare despre semnificaţiile Jubileului celor 150 de ani pe care Familia Regală şi România îi serbează cu onoare şi demnitate, în orizontul unor generaţii pentru care destinul european al ţării şi al Casei Regale este un dat care a învins războaie, crize şi crime politice, trădări, două conflagraţii mondiale, două totalitarisme, o dictatură de o jumătate de secol, o tranziţie dureroasă şi numeroase dezamăgiri şi deziluzii” mai arată autorii. Astăzi, la Ora de Istorie, îl vom avea ca invitat pe unul dintre aceştia, domnul Alexandru Muraru, doctor în ştiinţe politice, cercetător şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Domnia sa a publicat numeroase studii şi articole privind problema monarhică în România postcomunistă şi evoluţiile generate de acest subiect.
Vă aşteptăm pe recepţie începând cu ora 21:03!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: