26 feb., pianista Liana Șerbescu invitată la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 26 februarie 2017, 16:16
Astăzi revine în emisiunea noastră pianista Liana Șerbescu, despre care unii dintre dvs. poate vă amintiți din concertele de la Iași, iar cei mai tineri măcar din interviul difuzat după ediția 2013 a festivalului Enescu, în care semnalam descoperirea într-o licitație a procesului verbal prin care mama sa, pianista Silvia Șerbescu, primea o bursă la Paris în urma examinării de către o comisie formată din mari personalități – Enescu, Cella Delavrancea, Jora, Nona-Otescu, în 1924. Vorbeam apoi despre orele de pian cu Cella Delavrancea și despre albumele lansate în timpul festivalului, din care vom asculta și astăzi.
Prilejul întâlnirii noastre recente este provocat de această dată de un eveniment ieșean, Colocviul de muzicologie desfășurat pe 17 și 18 februarie la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași. O izbândă organizatorică pentru care merită toată aprecierea profesoara Maria Georgeta Popescu. Perseverența ei a făcut ca acest colocviu, destinat inițial elevilor, să se dezvolte de-a lungul celor 19 ediții și
să aducă la Iași personalități din lumea universitară nu doar din țară ci și de peste hotare, și nu doar universitari, ci și artiști cu activitate interpretativă care au și preocupări didactice înafara granițelor. Astfel, alături de profesori, studenți și elevi de la Iași, anul acesta au trimis lucrări și piansitul Constantin Sandu, styabilit în Portugalia, au venit personal profesori ai Academiei de Muzică din Odessa și ai Universității Iurii Fedkovici din Cernăuți. Doamna Liana Șerbescu a participat cu o lucrare care îi reflectă preocupările din ultimii peste 40 de ani, creația femeilor compozitoare de-a lungul timpului. Titlul ei, O istorie tăinuită, ne arată câte prejudecăți există încă față de creativitatea feminină și aduce exemple din toate epocile umanității, răspunzând evident pozitiv la întrebarea dacă există o muzică a femeilor compozitoare.
Liana Şerbescu este o descendentă de viță nobilă a pianisticii feminine din România, studiile sale desfășurându-se preponderent cu mari pianiste precum Constanța Erbiceanu, Cella Delavrancea şi nu în ultimul rând cu celebra sa mamă, Silvia Şerbescu. Este cunoscută publicului român de odinioară ca profesoară a Conservatorului bucureștean și ca interpretă cu o excepțională prezență în toată ţara, alături de prestigioși maeștri ai baghetei, Constantin Bugeanu, Erich Bergel, Lawrence Foster, Mircea Cristescu, Emanuel Elenescu, iar din 1975 după stabilirea în Olanda, a continuat atât activitatea didactică, la Conservatorul din Tilburg, cât şi cariera concertistică. Preocuparea de a promova muzica femeilor compozitoare nu s-a manifestat doar prin studii muzicologice și publicarea unor partituri, nu a rămas numai reacția în fața discriminării și desconsiderării istorice a creațiilor feminine, ci i-a prilejuit și o binevenită îmbogățire a repertoriului pianistic cu lucrări necunoscute, dar valoroase, care să o particularizeze ca interpretă în lumea muzicală din noua ei țară și prin extensie și în restul Europei, prin concerte și participări la colocvii și conferințe internaționale. Astfel, Liana Șerbescu a dat la iveală lucrările excepţionale ale unor mari creatoare-femei, pe care le-a înregistrat şi publicat, noi vom răsfoi aceste albume pentru care îi mulțumim că ni le-a oferit cu atâta generozitate și vom descoperi treptat piese muzicale de o rară noblețe spirituală.
Vă așteptăm cu drag între orele 18.10 și 20.00 pe toate frecvențele Radio Iași, 1053 KHz în AM, 96,3/94,5/90,8 MHz în FM și online pe www.radioiasi.ro.