6000 de pomi, pentru sănătate! – MATINAL AGRAR cu Petronela Cotea Mihai (13.03.2016)
Publicat de petronelamihai, 10 martie 2016, 15:41
Roade pentru o comunitate sănătoasă!
În luna martie, 300 de beneficiari ai Fundaţiei World Vision România din comunele vasluiene Rafaila, Todireşti, Dumeşti, Laza şi Ivăneşti vor învăţa tehnici de întreţinere a plantaţiilor pomicole: epoca de aplicare a tăierilor, întreţinerea şi rodirea pomilor.
În prima săptămână, 150 de beneficiari din comunele Ivăneşti, Todireşti şi Dumeşti, au participat deja la lucrări practice în livada din comuna Bălţaţi, Judeţul Iaşi. Astfel, au fost însuşite cunoştinţe privind tehnica de curăţare şi stropire a pomilor pe care le vor aplica pentru întreţinerea propriilor pomi, dar şi pentru întreţinerea altor pomi din comunitate şi pentru a avea un venit suplimentar în gospodărie.
În luna noiembrie a anului trecut, 270 de gospodării, 18 şcoli şi 12 biserici din comunele vasluiene Rafaila, Todireşti, Dumeşti, Laza şi Ivăneşti au primit pachete a câte 20 de pomi fructiferi : meri, peri, pruni, caişi, cireşi şi vişini.
Până acum, beneficiarii au mai participat la cursuri privind tehnologia de plantare a pomilor şi elemente tehnologice privind producerea materialului săditor pomicol.
(ing. Mihai Hlihor, din Bălţaţi – explicând noţiuni din pomicultură, specifice primăverii)
În total au fost donaţi 6000 de pomi, iar primele roade vor bucura peste 2000 de copii care vor avea necesarul de vitamine, prin consum de fructe sănătoase.
Valoarea donaţiei acordate de Fundaţia World Vision România se ridică la suma de 22.700$, corespunzătoare celor 6000 de pomi donaţi, ustensilelor de lucru şi participării la sesiuni de instruire.
(Magda Cămănaru, manager zonal World Vision România)
În lunile următoare, beneficiarii vor mai învăţa despre erbicidarea pentru combaterea buruienilor, fertilizarea plantaţiilor de pomi şi întreţinerea solului. La finalul sesiunilor, beneficiarii vor primi noţiuni despre controlul calităţii produselor pomicole, recoltarea şi valorificarea în stare proaspătă.
În continuare, beneficiarii vor mai primi şi ustensile de lucru: foarfece de tăiat şi aparat de stropit, iar vreme de un an au şansa de a participa la cursuri şi lecţii practice în livadă.
(ing. Mihai Hlihor, din Bălţaţi – explicând noţiuni din pomicultură, specifice primăverii)
În mediul rural există un grup în creştere de copii foarte vulnerabili care provin din familii sărace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocaţia sau venitul social.
Astfel, 225.000 de copii se duc zilnic flămânzi la culcare, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă, ceea ce provoacă îmbolnăviri grave sau malnutriţie.
***
Pe acest subiect, dar şi pe alte teme de interes atât pentru fermieri, cât şi pentru consumatori, vom discuta duminică, 13 martie 2016, începând cu ora 6.05 !
MATINAL AGRAR–GLASUL PĂMÂNTULUI (6.05-8.00) – radioprogram dedicat satului românesc şi difuzat pe toate frecventele RADIO IAŞI : 1053 KHZ, 90,8 şi 96,3 MHZ!
Emisiunea poate fi recepţionată videolive, pe internet : www.radioiasi.ro
Puteţi trimite sms-uri la 0754 053 888, iar pentru dialog “în direct”, vă stau la dispoziţie numerele de telefon 0232 258 900 şi 0232 259 900!
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI