A doua zi a Săptămânii Europene a Regiunilor. Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „România are de recuperat în privinţa absorbţiei fondurilor europene”. Sens Unic (10.10.2017)
Publicat de hdaraban, 10 octombrie 2017, 14:40
A doua zi a acţiunilor Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor de la Bruxelles înseamnă discursul președintelui Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, în fapt prima comunicare anuală pe tema „Starea Uniunii Europene: perspectiva regiunilor și a orașelor”. Comunicarea este urmată de o dezbatere privind viitorul Europei, cu participarea președintelui Consiliului European, Donald Tusk și a liderilor locali din Uniunea Europeană.
În jurul orei 18.30, ora României, vor fi prezentate proiectele câştigătoare ale competiţiei RegioStars – adică, proiectele inovatoare finanţate din fondurile politicii de coeziune a Uniunii Europene. România nu a fost reprezentată în finală de nicio iniţiativă.
Dincolo de toate acestea, este preocuparea jurnaliştilor de a afla informaţii utile cu privire inclusiv la fondurile europene cheltuite în statele membre. Referitor la România, Johannes Bahrke, purtător de cuvânt pe politică regională a făcut câteva precizări în exclusivitate pentru Radio Iaşi.
„Am început actuala perioadă de programare cu întârzieri, dar a fost înregistrat un progres consistent în vara care a trecut, aşa că acum lucrurile decurg mai bine. Avem acum o rată de selectare a proiectelor pentru 12,8% din fondurile europene de dezvoltare şi pentru 11,4% din fondurile de coeziune. Contractarea pentru suma totală a fondurilor europene este puţin sub 14 %. Pentru a avea o comparaţie, în Uniunea Europeană avem o medie de 38 de procente. Aşa că puteţi vedea că este de recuperat.
Pentru actuala perioadă trebuie să ne asigurăm nu doar că cheltuim banii, ci şi că îi folosim cu rezultate. Trebuie să vedem că se întâmplă ceva cu fondurile. Vrem să vedem o creşterea a părţii din PIB investită în cercetare şi dezvoltare.
O schimbare către investiţiile legate de energiile cu emisii scăzute de carbon, mai multă energie regenerabilă, mai mulţi oameni care să lase sărăcia în urmă, şi mai mulţi cetăţeni care merg la şcoală mai mult timp. Aş vrea să mai adaug necesitatea investiţiilor în managementul apelor uzate. Acestea sunt problemele în România în care politica de coeziune a Uniunii Europene înceracă să aducă schimbare.
De aceea sunt importante cheltuirea banilor pe proiecte bune şi accelerarea acestui proces.”
Dincolo de aceste precizări, poate fi adăugat că România are fonduri europene suficiente. Rămâne de văzut în ce măsură are capacitatea de a le cheltui. Spre exemplu, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 -2020, axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, este alocat peste 1 miliard de euro. Banii ar urma să fie folosiţi direct de către 39 de municipii, reşedinţă de judeţ. Acestea, prin delegare, îndeplinesc rolul de Autorităţi Urbane şi se vor ocupa de aplicarea de proceduri si criterii de selecţie a fişelor de proiecte.