Ascultă Radio România Iași Live

Alexandru Luchici, președinte APTA, despre Politica de parcare a Iașiului: ea presupune ”o zonificare a orașului, adică, zona centrală să aibă locuri de parcare cu plată mai scumpe, iar pe măsură ce ne distanțăm spre periferie, să scadă cuantumul.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (6.10.2025)

Alexandru Luchici, președinte APTA, despre Politica de parcare a Iașiului: ea presupune ”o zonificare a orașului, adică, zona centrală să aibă locuri de parcare cu plată mai scumpe, iar pe măsură ce ne distanțăm spre periferie, să scadă cuantumul.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (6.10.2025)

Publicat de hdaraban, 6 octombrie 2024, 23:58 / actualizat: 14 octombrie 2024, 16:15

Mașini parcate pe trotuar, mașini parcate pe trecerile de pietoni sau chiar înaintea lor și enumerarea în această cheie poate continua, având în vedere că Iașiul, încet, încet, dar sigur, devine un oraș în care locuiesc mașini și nu oameni.

Cu această stare de fapt, o inițiativă în care sunt implicate mai multe entități din mediul neguvernamental și care sunt adunate sub titulatura Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA), propune, prin colaborarea cu administrația publică locală, dar și cu alte instituții, o serie de măsuri pentru a rezolva din problemele legate de prezența mașinilor în oraș și staționare a lor.

Titlul documentului este ”Politica de parcare”,  iar inițiativa  pe care o cuprinde înseamnă și o  campanie de informare.

Coordonator al acestui proiect este Alexandru Luchici, președinte al APTA.  În dialogul de la ”Weekend cu prieteni”, el a creionat care sunt scopurile aceste strategii, care vizează inventarierea locurilor de parcare și valorificarea lor. Strategia oferă prioritate transportului public în comun, transportului alternativ, în detrimentul folosirii mașinilor personale, mai ales în zona centrală a orașului.

Coordonatorul proiectului a mai spus că Iașiul nu are capacitatea de a oferi locuri de parcare pentru toate cele aproximativ 400 000 de mașini, care se estimează că tranzitează în medie orașul. ”Deci Politica de parcare creează un echilibru în atmosfera orașului din perspectiva mobilității, adică, în momentul de față, sunt vitregiți pietonii, sunt vitregiți utilizatorii de biciclete, transportul în comun are de suferit din cauza mașinilor parcate haotic la marginea drumului.”


Horia Daraban: Unul din deziderate, citeam pagina de web a proiectului, este de a convinge administrația locală că este timpul ca toate intervențiile asupra spațiului public să fie făcute coordonat și în baza unei viziuni de ansamblu. Două întrebări se desprind aici, domnule Luchici, plecând de la această formulare, este deschisă administrația publică de la Iași și, cea de-a doua, în ce constă această viziune de ansamblu cu privire la locurile de parcare din orașul Iași?

Alexandru Luchici: De când am inițiat acest demers, am avut discuții cu administrația pe Regulamentul Local, la o întâlnire la nivelul Primăriei între decidenți și societatea civilă, și s-a constatat că este nevoie de o viziune de ansamblu, de un document mai amplu care să reglementeze mai clar și mai organizat situația parcărilor din oraș. În acest moment, încă există doar Regulamentul Local, dar Planul de Mobilitate Urbană al Iașiului indică și nevoia unei politici de parcare, care înseamnă mult mai mult decât un simplu regulament de parcare. Și da, noi am propus în momentul respectiv realizarea acestei politici de parcare. Administrația a sesizat faptul că fondurile sunt limitate pentru a realiza un astfel de document și ne-am asumat noi, ca grup civic, o astfel de inițiativă, să căutăm fondurile necesare și să realizăm un astfel de document cu specialiști în mobilitate.

Am realizat un proiect în acest sens, s-a făcut un studiu, am cooptat o echipă de specialiști în mobilitate la nivel de Iași și, odată ce a fost elaborat, acest document strategic vine cu o viziune care înseamnă, pe de o parte, sistematizarea locurilor disponibile în oraș, adică peste tot unde se parchează acum gratuit și haotic, în general, vor fi amenajate parcări. Pe de altă parte, Politica de parcare indică o zonificare a orașului, așa cum se practică și în orașele vestice. Spre exemplu, zonificarea presupune ca și în Iași o zonă centrală să aibă locuri de parcare cu plată mai scumpe, iar pe măsură ce ne distanțăm spre periferie, va scădea cuantumul parcărilor cu plată. Ce înseamnă acest lucru? Acest lucru înseamnă fonduri strânse la nivel de administrații care vor fi reinvestite în îmbunătățirea transportului alternativ și a infrastructurii pentru mijloacele de transport activ, și anume accesibilizarea trotuarelor, realizarea de piste pentru biciclete și îmbunătățirea atractivității transportului în comun.

Horia Daraban: Politica de parcare, inițiativa aceasta pe care o propuneți dumneavoastră, ține cont de faptul că sunt mai puține locuri de parcare raportat la numărul mașinilor?

Alexandru Luchici: Este adevărat, dar orașul nu poate suporta atâtea mașini câte sunt în momentul de față.  Politica de parcare are o logică prin care se amenajează spațiul disponibil în oraș atât cât va suporta orașul, astfel încât, în echilibru cu nevoia celorlalți participanți la trafic, să se permită și dezvoltarea infrastructuri de biciclete, dar și mai ales a transportului de masă, a transportului public, prin realizare a de benzi unice, prin îmbunătățirea calității, prin achiziția de mai multe mijloace de transport. Se dorește încurajarea acestui tip de transport sustenabil, astfel încât cei care utilizează mașina să constate că este mai convenabil să utilizeze transportul în comun în oraș decât să vină cu mașinile, iar parcările, care vor exista în oraș, să fie pentru acele nevoi urgente sau astfel încât să existe și posibilitatea asta, desigur, în oraș.  În momentul de față, este imposibil să se realizeze parcări pentru cele aproximativ 400.000 de mașini care se estimează că tranzitează în medie orașul.

Deci Politica de parcare creează un echilibru în atmosfera orașului din perspectiva mobilității, adică, în momentul de față, sunt vitregiți pietonii, sunt vitregiți utilizatorii de biciclete, transportul în comun are de suferit din cauza mașinilor parcate haotic la marginea drumului.

Politica de parcare, în momentul de față, este realizată, este în formă de ”draft”, se lucrează la ultimele adaptări în conformitate cu Regulamentul Local și se dorește ca în cel mai scurt timp să intre în dezbatere publică legală, astfel încât să fie adoptată și prin hotărâre de Consiliul Local, ca mai apoi, efectiv, măsurile să intre în aplicare. Politica de parcare presupune și un plan investițional prin care va fi dezvoltat departamentul de management al parcărilor și de control, lucru care va degreva, prin mijloacele moderne care vor fi achiziționate, cleme, mașini, senzori, și Poliția Locală de o parte din responsabilitate de a verifica corectitudinea parcărilor, prin automatizare.

Lucrul acesta e cunoscut deja și în București, cu acele mașini care circulă prin parcările amenajate și scanează numerele mașinilor și, automat, află cine a parcat regulamentar sau nu și indică o sancțiune.

Horia Daraban: Îmi dau seama, din ceea ce spuneți dumneavoastră, Politica de parcare pentru Iași are două planuri: unul ce vizează dezvoltarea infrastructurii, dar cred că mai există un plan, cel al schimbării de mentalitate. În ce măsură reușita acestui demers depinde de schimbarea atitudinii ieșenilor și a celor care vin în oraș?

Alexandru Luchici: Într-adevăr, reușita acestui demers depinde foarte mult de susținerea publicului și de înțelegerea publicului a acestei nevoi. În momentul de față, noi derulăm această campanie de conștientizare, de informare și de consultare a publicului, numită ”IA ȘI susține Politica de parcare”, iar pe pagina noastră, pe aptaiași.ro, pot fi aflate toate detaliile, iar prin această campanie noi aducem în fața publicului aceste beneficii. Vizăm, practic, toate categoriile de participanți la trafic și, prin campania de informare, dorim ca publicul să înțeleagă nevoia și beneficiile pentru toată comunitatea, ce vor rezulta prin implementarea acestei politici de parcare. Vedem deja rezultate foarte bune. Unde au fost amenajate parcări în oraș, sunt utilizate. În schimb, în zonele unde parcările sunt amenajate, dar încă există locuri neamenajate, se parchează la trotuar sau pe bordură.

Mulți încă preferă să parcheze acolo, deși problemele sunt nenumărate. La un moment dat, e un haos generalizat în privința găsirii unui loc de parcare, iar prin amenajarea locurilor de parcare, prin sistematizarea spațiului public, aceste probleme vor dispărea, iar șoferii vor avea de câștigat, fără îndoială.

Noi avem și în oraș bannere informative, încercăm să ajungem la cât mai mult public, astfel să abținem susținere și consens civic și administrativ pentru asumarea și adoptarea ca regulament local al acestui obiectiv modern, al acestui document strategic, cum este Politica de parcare. Dorim ca pașii firești pentru a se produce o schimbare în oraș să evolueze cât mai rapid și suntem într-un

Varianta audio a dialogului:

 

Etichete:
#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:48

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.

A7, A8, parte din visul colectiv al locuitorilor județelor Moldovei, când vine vorba de infrastructură rutieră care să facă legătura mult mai...

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:13

Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la cea de a III-a ediție a Târgului național „Cămașa...

Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:42

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava In căutarea poeților contemporani, de Ziua Culturii Naționale ON AIR, astăzi, de Ziua...

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Emisiuni marți, 14 ianuarie 2025, 13:02

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)

Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:55

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași

Gala Tinerilor Scriitori, editia a XV-a, de Ziua Culturii Naționale 2025 În matinal cu Adina Șuhan, scriitorul Vlad Alui Gheorghe ne-a adus...

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:39

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan