Apicultorii învaţă gratuit să-şi producă mătcile – premieră la Facultatea de Zootehnie Iaşi – MATINAL AGRAR cu Petronela COTEA MIHAI (25.10.2015)
Publicat de petronelamihai, 24 octombrie 2015, 14:12 / actualizat: 24 octombrie 2015, 15:43
TEHNOLOGIA PRODUCERII MĂTCILOR – in premieră şi gratuit, curs de instruire pentru apicultori, la Facultatea de Zootehnie Iaşi!
Facultatea de Zootehnie din Iași şi Camera Agricolă Județeană Iași vin în sprijinul fermierilor care deţin (conduc) o afacere în domeniul apicol, prin organizarea unor cursuri de instruire referitoare, în special, la producerea mătcilor.
În contextul globalizării economiei şi al accentuării concurenţei, exploatarea unor rase performante de albine, cu un potențial genetic ridicat, reprezintă o condiţie esenţială pentru toţi apicultorii din România, indiferent de mărimea acestora.
Apicultorii trebuie să conștientizeze faptul că principiul de bază al stupăritului de succes este reprezentat de o matcă de un potențial genetic ridicat, care poate asigura o descendență de calitate, fapt ce va influența: producția de miere, starea de sănătate, blândețea albinelor, instinctul de roire, precum și celelalte insuşiri biologice moştenite genetic.
Cursul cuprinde informații de un înalt caracter tehnologic și științific, prelegerile fiind susținute de : prof.univ.dr. Ștefan LAZĂR, dr. ing. Lia MĂGDICI, ing. Vlad BĂLTEANU, ing. Relu COJOCAR și şef lucrări dr. Gabriel HOHA.
Invitat în studio, şef lucrări dr. Gabriel HOHA, cadru didactic la Facultatea de Zootehnie Iaşi şi director executiv adjunct al Camerei Agricole Judeţene Iaşi.
Cursul se va desfășura în data de 1 noiembrie 2015, în cadrul Facultății de Zootehnie din Iași, la etajul I, va începe la ora 900 și va avea durata de 1 zi.
Prin aceste cursuri de instruire, organizatorii doresc să sprijine, în special, dezvoltarea micilor apicultori astfel încât aceștia să facă pasul de la o stupină de familie la una cu caracter comercial, modernă și rentabilă economic, cu care apicultorii să poată intra pe piața europeană a produselor apicole.
Tematica abordată este următoarea:
– caracteristicile morfo-fiziologice ale albinelor;
– matca – rolul ei în evoluția și involuția coloniei de albine;
– selecția și ameliorarea la albine;
– metode de obținere artificială a mătcilor;
– creşterea numărului coloniilor de albine;
– măsuri de finanțare europene nerambursabile pentru apicultori.
Şi despre alte teme de larg interes, atât pentru fermieri cât şi pentru consumatori, vom discuta duminică, 25 octombrie 2015, începând cu ora 6.05!
MATINAL AGRAR–GLASUL PĂMÂNTULUI, radioprogram duminical complex, dedicat satului românesc şi difuzat în intervalul orar 6.05-8.00, pe toate frecventele RADIO IAŞI : 1053 KHZ, 90,8 şi 96,3 MHZ!
Emisiunea poate fi recepţionată videolive, pe internet : www.radioiasi.ro
Puteţi trimite sms-uri la 0754 053 888, iar pentru dialog “în direct”, vă stau la dispoziţie numerele de telefon 0232 258 900 şi 0232 259 900!
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI