Astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară, Se lansează albumul „Reședințe boierești și monumente din Iași”
Publicat de Andreea Drilea, 25 aprilie 2025, 09:19
Autorul volumului, istoricul Narcis Dorin Ion, mărturisește în prefața lucrării apărute la Editura Vremea din București că, „muntean fiind, dar îndrăgostit din tinerețe de Iași, încerc și eu, în acest mod livresc, să ispitesc cititorul contemporan cu un fel de ghid sentimental al orașului, pretext de prezentare a unor monumente emblematice (alese subiectiv, firește), în cadrul unor fișe istorico-documentare ce constituie substanța acestei cărți.” Albumul „Reședințe boierești și monumente din Iași” este structurat pe mai multe capitole: „Palate și case boierești”, „Edificii publice emblematice”, „Biserici și mănăstiri din Iași”, „Învățământul ieșean: licee și școli”, „Așezăminte filantropice și spitale din Iași”, „Monumente de for public: statui și busturi”. În ansamblul lor, acestea vin în întâmpinarea spuselor remarcabilului intelectual, arhitectul G.M. Cantacuzino: „La Iași istoria este vie și arta trecutului de înțeles. Nu-i vorba de o mănăstire sau de o curte domnească. E vorba de un întreg oraș românesc, cel mai românesc, adică cel în care s-au săvârșit, într-un spirit de continuitate, o serie de manifestări și experiențe ale unei societăți așezate la răspântia drumurilor venind din Orient, Occident, Nord sau Sud.”
Despre album, Narcis Dorin Ion spune că: „O parte a acestei lucrări o ilustram cu imagini de epocă foarte valoroase, reunite într-un album omagial – intitulat simplu „Iașii”, și decorat în cele patru colțuri cu cifrul regal – pe care municipalitatea i l-a dăruit regelui Carol al II-lea în anul 1933, cu ocazia vizitei pe care suveranul a făcut-o în capitala Moldovei. Albumul l-am descoperit în fototeca Muzeului Național Peleș, împreună cu alte prețioase fotografii de epocă, ilustrând diferite aspecte din timpul vizitelor pe care suveranii României – Carol I, Ferdinand I și Carol al II-lea – le-au făcut la Iași, prilejuri de a asista la sfințirea unor biserici, de a vizita așezăminte culturale și instituții de învățământ, de a participa la inaugurarea unor monumente de for public, de a decora – la 1 noiembrie 1933 – orașul pentru contribuția avută în anii grei ai Primului Război Mondial, ori de a-l vizita în momente de grea cumpănă (cum au fost inundațiile din 1932). Alte imagini de epocă ce ilustrează acest ghid al monumentelor ieșene provin din colecția personală a autorului și din „Albumul general al României” de Alexandru Antoniu.”
Narcis Dorin Ion în direct la Bună Dimineața cu George Marici:
Narcis Dorin Ion este istoric, muzeograf și cercetător, cu preocupări privind istoria modernă, contemporană și recentă a României. Este autor a 30 de cărți și a peste 160 de studii și articole de specialitate, pe mai multe domenii de cercetare: istoria elitelor, a arhitecturii rezidențiale (subiect cercetat în premieră, după 1990) și a monumentelor istorice (urbane și rurale) din București și din țară, istoria partidelor politice din România postbelică, istoria Familiei Regale a României, culegerea și publicarea unor mărturii privind viața boierimii române și biografiile unor reputați istorici. Este născut la 5 iunie 1974, în Pitești (județul Argeș). Absolvent, ca șef de promoție, al Facultății de Istorie a Universității din București (1992-1997), Doctor în istorie (2006), director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor (2002-2003); director general al Muzeului Național Bran (2003-2016) și manager al Muzeului Național Peleș din Sinaia, din 2016.
Gazda evenimentului, prof. univ. dr. Ion Milică, referindu-se la această carte, a spus: „Este o trecere în revistă a celor mai importante clădiri emblematice din vechea Cetate a Moldovei. Fișa fiecărei clădiri se constituie de fapt într-o carte de vizită pentru a onora edificiile reprezentative din curajul nostru. Autorul, manager al Muzeului Național Peleș, este un istoric reputat cu activitate științifică foarte bogată și este elogiat de cei mai importanți specialiști în domeniu, astfel încât Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” este onorată să găzduiască această lansare de carte la care îi așteptăm în număr cât mai mare pe ieșeni.”
La lansarea care va fi găzduită de Aula Bibliotecii Centrale Universitare vor vorbi istoricul Aurica Ichim, editorul Silvia Colfescu, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. Moderatorul evenimentului va fi prof. univ. dr. Ioan Milică, directorul BCU Iași.