Atenție la atacul căpușelor! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 11.04.2025.
Atenție la atacul căpușelor!
Publicat de mihaipohoata, 11 aprilie 2025, 13:46
Căpușele trăiesc în medie 1 – 2 ani și au capacitatea de a trăi câteva luni complet lipsite de hrană.
Pentru a se hrăni, căpuşa se fixează bine, cu ghearele picioarelor, pe perii şi pielea victimelor, apoi îşi înfig mandibulele în piele pentru a avea un punct de sprijin pentru hipostom, care apare ca o tijă cu spini dirijaţi dinainte înapoi, care încep să pătrundă în piele oblic până la întâlnirea cu vasele de sânge.
Hipostomul, odată introdus, nu mai poate fi scos cu uşurinţă afară.
Pentru a sili căpuşa să-şi retragă hipostomul, putem pune o picătură de petrol, benzină sau orice alt excitant chimic pe corpul căpuşelor, totuşi existând riscul ca din căpuşă să se deverseze, mai repede, conţinutul stomacului în organismul parazitat.
În timp ce consumă sânge, căpuşele introduc în plagă, saliva care are acţiune anticoagulantă, dar şi hemolizantă şi aglutinantă.
Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe vine cu detalii și recomandări astăzi, vineri, 11 aprilie 2025, în intervalul orar 14:30 – 14:40, la ”Pulsul zilei” – pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sursă: conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.