(AUDIO/FOTO) Peste o sută de mii de pelerini, la Catedrala Mitropolitană Iași, cu ocazia sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva – Emisiunea ”Bună dimineața” (13.10.2017)
Publicat de petronelamihai, 13 octombrie 2017, 15:17
Până în această dimineață, adică într-o perioadă de 72 de ore, la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamț s-au închinat aproximativ 80 de mii de pelerini – a spus astăzi, la Radio Iași, preotul Constantin Sturzu, consilier la Arhiepiscopia Iașilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
”Pelerinajul de la Iași este cel mai amplu din întreaga lume ortodoxă. Nici în Rusia sau în Grecia pelerinajele dedicate unei anumite sărbători ortodoxe, din câte știm, nu au o asemenea dimensiune”, a precizat pr. Constantin Sturzu, în emisiunea „Bună dimineața”. Prezentatori – Adina Șuhan și Mihai Florin Pohoață, producător – Petronela Cotea Mihai.
(preot Constantin STURZU, consilier la Arhiepiscopia Iașilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei)
Preotul Constantin STURZU a estimat că, în acest an, vor fi peste 100 de mii de pelerini, special sosiți la Iași pentru a se ruga lângă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla.
”Numeroși pelerini, din toată țara, dar și din străinătate, poposesc, în aceste zile și la Biserica având hramul “Cuvioasa Parascheva”, aşezată la începutul străzii Păcurari, lângă Biblioteca Centrală Universitară din Iași”, a spus părintele slujitor Paul Cezar Hârlăoanu, tot în emisiunea ”Bună dimineața”.
(Pr.dr.asist. Paul-Cezar HÂRLĂOANU, preot slujitor în Parohia ”Sf. Parascheva” Iași)
Biserica “Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost ridicată, potrivit unei însemnări de pe catapeteasmă, între anii 1853-1858, pe locul unei biserici din lemn, mult mai vechi, de la anul 1730. Mărturie despre această biserică este, până astăzi, masa Sfântului Altar a bisericii iniţiale, cu inscripţia 1730, situată în dreapta bisericii.
Până acum câţiva ani se ştia că biserica de la 1730 ar fi cea dintâi biserică din acest loc. Însă, în urma efectuării săpăturilor arheologice în vederea întocmirii proiectului de expertiză şi consolidare a bisericii, au fost descoperite oseminte umane, monede, precum şi ruinele unei alte biserici, mai vechi, situate chiar pe locul actualei biserici, ceea ce i-a făcut pe arheologi să avanseze ipoteza, ce pare plauzibilă având în vedere datele de pe monede, că cea dintâi biserică din acest loc ar data din prima jumătate a secolului al XVII-lea, din vremea evlaviosului domn Vasile Lupu (1634-1653).
Sărbătoarea de pe 14 octombrie este o sărbătoare a bucuriei duhovnicești, a credinței vii și mărturisitoare și o dovadă a dragostei poporului român pentru sfinții și Biserica lui Dumnezeu. Această zi și cele premergătoare marii sărbători oferă lecții de viață, prin credința, nădejdea și răbdarea mulțimii mari de pelerini, veniți din toate colțurile țării dar și din afara granițelor ei, ca să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei.
Anul acesta, pelerinii care vin să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se pot închina şi la moaştele Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamț.
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu.
Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăznuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cunoscută în popor cu numele „Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost numită, mai cu seamă în Moldova, „Vinerea Mare”.
Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și visează întru aceeași credință. Mărturie despre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul „Cuvioasa Parascheva” nu numai în Moldova, ci și în Transilvania și în Țara Românească.
Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură în limba română despre viața sfintei o găsim în „Cartea românească de învățătură” a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.
PROGRAM VINERI-SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ-LUNI
(transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor)
Vineri, 13 octombrie 2017:
- Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană). Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Apostolii, al preoților din cadrul Protopopiatelor Iași 1, Iași 2 și Iași 3.
- Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
- Ora 19.00 – Concert Corul Accapela
- Orele 21.00-03.00 – Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva combinată cu a Sfintei Mari Mucenițe Tecla – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană) și Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Basileus al Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.
Sâmbătă, 14 octombrie 2017:
- Orele 07.00-09.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană). Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Chivotul.
- Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt). Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Chivotul.
- Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
- Orele 21.00-01.00 – Slujbă de Priveghere a Învierii – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană). Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Chivotul.
Duminică, 15 octombrie 2017:
- Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană). Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Sanctus.
- Ora 08.30 – Sfințirea picturii Bisericii Parohiei Sfântul Nectarie din Iași
- Ora 09.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie (la Biserica Parohiei Sfântul Nectarie din Iași)
- Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
- Orele 21.00-01.00 – Slujba de Priveghere a Sfintei Mari Mucenițe Tecla – Vecernia, Litia şi Utrenia). Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Chivotul.
Luni, 16 octombrie 2017 :
- Ora 19.00 – Oratoriul Chemări spre mântuire. Pelerini la Sfânta Parascheva, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva – la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
(redactor/producător – Petronela Cotea Mihai, foto – Petronela Cotea Mihai, Doxologia.ro)