(AUDIO/FOTO) Postul alimentar – cum și cu ce impact? Invitat, prof.univ. Benone PĂSĂRIN, prorector UȘAMV Iași – Matinal agrar (05.03.2017)
Publicat de petronelamihai, 6 martie 2017, 15:41
Postul, ca rânduială a legilor bisericești și ca timp al restricțiilor morale și alimentare, are o semnificație bine determinată, în viața oamenilor care caută să scape de răutățile și de greșelile ivite în calea comuniunii lor cu Dumnezeu.
Așa după cum arată teologii, Postul include două aspecte: unul trupesc și altul sufletesc, spiritual – ceea ce corespunde postului extern și postului intern, care însă, împreună, constituie o unitate.
În emisiunea Matinal agrar-glasul pământului, nu ne propunem să analizăm semnificația duhovnicească a Postului, ci ne oprim doar la ideea de abținere de la a consuma alimente de origine animală, la așa-numitul Post de bucate. În context, încercăm să răspundem unor întrebări pe care oamenii și le pun în legătură cu influențele alimentației de post asupra sănătății trupului.
- Postul alimentar – sănătos pentru trup?
- Postul alimentar – posibilă terapie, pentru anumite afecțiuni?
- Care este tipul de alimentație naturală pentru corpul uman?
- Corpul uman este un cuptor unde arde un combustibil. Trebuie să scoatem cenușa, periodic?
- Dacă menținem mereu și mereu focul aprins și punem numai butuci de lemn groși, cuptorul poate să crape?
- Suntem programați pentru perioade de restricții alimentare, pentru echilibrare și detoxifiere?
- Se spune că ne putem chiar vindeca de anumite afecțiuni, prin stres alimentar. Postul este un stres alimentar? De ce?
La RADIO IAȘI, duminică, 5 martie 2017, invitat al emisiunii Matinal agrar-glasul pământului a fost prof.univ.dr. Benone PĂSĂRIN – prorector cu activitatea didactică în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” Iași și membru în Grupul Operativ Mondial pentru Securitate și Siguranță Alimentară FAO-ONU.
(prof.univ.dr. Benone PĂSĂRIN și redactorul Petronela COTEA MIHAI)
- Din ce alimente (alternative!?) ne putem extrage elementele nutriționale necesare funcționării corespunzatoare a organismului?
- Care alimente le pot înlocui pe cele de dulce?
- Cât de recomandate sunt produsele de tip cașcaval de post sau pate de post, ș.a.m.d.?
- Alimentele supercosmetizate pot determina așa-numita boală a secolului următor – alergia? Care este mecanismul generării acestei afecțiuni și cum se poate feri omul?
- Cât de legat este organismul uman de pământul natal (din perspectiva nutrițională) și de resursele locului?
- Ce oportunități se ivesc pentru producătorii locali?
Răspunsuri la aceste întrebări, în partea a doua a dialogului cu invitatul emisiunii Matinal agrar-glasul pământului – prorector cu activitatea didactică în cadrul UȘAMV Iași și membru în Grupul Operativ Mondial pentru Securitate și Siguranță Alimentară FAO-ONU, prof.univ.dr. Benone PĂSĂRIN.
Realizator emisiune,
Petronela COTEA MIHAI