Bâlciul de la Fălticeni în prag de Sfântul Ilie. Scriitorul și publicistul Grigore Ilisei la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 19.07.2021.
Publicat de mihaipohoata, 19 iulie 2021, 08:46 / actualizat: 19 iulie 2021, 10:06
Bâlciul de la Fălticeni este în plină desfășurare, având punctul culminant mâine, 20 iulie, în ziua marii sărbători a Sfântului Ilie Tesviteanul.
Istoria spune că bâlciul de la Fălticeni e rezultatul unui hrisov domnesc.
Domnitorul Scarlat Callimachi, cunoscut pentru introducerea cartofilor în Moldova și pentru legile care erau menite să ușureze viața poporului apăsat de greutăți, a hotărât în 1814 organizarea la Fălticeni a iarmarocului de Sfântul Ilie.
Acesta era menit să aducă mușterii pe malul Șomuzului și să dezvolte localitatea din punct de vedere economic.
Este știut faptul că târgul de la Fălticeni, în perioada sa de glorie, a fost al doilea ca mărime din Europa după cel de la Leipzig, Germania.
Iarmarocul de la 20 iulie a jucat un rol important în geneza orașului Fălticeni, acesta devenind cunoscut în întreaga Europă.
Negoțul liber, diversitatea mărfurilor pe care negustorii le ofereau spre vânzare și vânzoleala creată de importanța evenimentului au dus la o dezvoltare iminentă a localității.
Astfel, populația orașului formată în principal din negustori și agricultori, a evoluat numericește.
Scrierile vremii atestă faptul că iarmarocul era unul dintre cele mai înfloritoare din Orient și se bucura de o mare considerație pe lângă casele comerciale din Europa.
Drept dovadă stau mărturiile despre afacerile a doi frați evrei care dețineau în Fălticeni cea mai șic și mai elegantă casă de blănuri din Europa acelor timpuri.
Străzile pavate ale orașului, străjuite de case modeste dar îngrijite, erau neîncăpătoare.
Țărani cu straiele scoase din lădoiul cu comori, negustori cu ochi ageri și haine netezite de mângâierea banilor și boierași cu obraz subțire, toți luau la pas orașul aflat în sărbătoare.
Astăzi, zilele de bâlci sunt prilej de socializare.
Se văd prietenii la un pahar de bere și un mic perpelit pe grătarele aflate la umbra blocurilor cenușii, se întâlnesc neamurile la un porumb fiert sau o gogoașă cu toping de caramel.
E mare agitație și prilej de promenadă.
Iar lăutarii care iau la rând toate terasele din oraș spre deliciul unora și crisparea altora, sunt o atracție a târgului.
20 iulie, ziua Sfântului Ilie este o sărbătoare cu obiceiuri de sorginte pastorală dar și un prag important al verii iar acele vestite Nedei sau Sântilii, cum li se spunea, care au devenit mai apoi târguri și iarmaroace, toate la un loc au unit economic, matrimonial și cultural spiritul etnic românesc.
Grigore Ilisei, scriitor și publicist, mare personalitate a culturii, fost director la Radio Iași și TVR Iași este invitat astăzi, luni, 19 iulie 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sursă: tarabacuamintiri.ro