(AUDIO) Basarabia, o „chestiune” mereu actuală. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitați: Lucian Claudiu Topor și Flavius Solomon
Publicat de radulipovan, 29 martie 2016, 12:24 / actualizat: 14 aprilie 2016, 9:06
Au trecut 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, “momentul zero” al înfăptuirii României Mari.
La 27 martie 1918, Sfatul Ţării, organ al Republicii Democratice Moldoveneşti, decidea unirea cu majoritate de voturi, fiind prima provincie care a făcut acest pas pe calea înfăptuirii României Mari.
Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Un an mai târziu, după intrarea României în cel de-Al doilea Război Mondial, sub comanda lui Ion Antonescu, Basarabia a fost realipită la statul român pentru o perioadă de trei ani. În 1944, după trecerea României de partea Aliaţilor, armata sovietică reocupa provincia, în întregime. Abia după dezmembrarea Uniunii Sovietice, în 27 august 1991, fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească şi-a declarat independenţa, purtând denumirea de Republica Moldova, iar la 2 martie 1992 a fost recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Am dedicat această ediției a emisiunii Ora de Istorie evenimentului de la 27 martie 1918, invitați fiind conferențiar universitar doctor Lucian Claudiu Topor, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și cercetător științific doctor Flavius Solomon, de la Institutul de Istorie “A. D. Xenopol” din Iași.
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: