Bienala Națională de Arhitectură ediția a XIV-a. Dragoș Ciolacu la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 21.07.2021.
Publicat de mihaipohoata, 21 iulie 2021, 06:36 / actualizat: 21 iulie 2021, 17:13
Tema ediției din acest an a Bienalei Naționale de Arhitectură din România (BNA), cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților, este ACUM.
Bienala are un concept pentru fiecare ediție, propus de conducerea Uniunii Arhitecților din România și de echipa curatorială.
Conceptul este structurat ca program cultural, având un conținut complex și de interes, atât pentru breasla arhitectilor, participanți, cât și pentru utilizatorii și locuitorii cărora li se adresează producția de arhitectură, publicului larg.
Evenimentul, organizat constant, din anul 1994, de Uniunea Arhitecților din România, a fost amânat anul trecut, din cauza pandemiei Covid 19.
Denumirea de „Bienala Națională de Arhitectură” este marcă înregistrată de UAR și reflectă amploarea națională a manifestării și reprezentarea teritorială la nivelul întregii țări.
SECȚIUNI
Ediția din acest an, a XIV-a, sporește numărul de secțiuni, pentru a cuprinde noile generații în competiția națională, studenți și absolvenți, tineri arhitecți dar și pentru curprinde complexitatea manifestărilor și a expresiilor contemporane ale arhitecturii și pentru a explora domenii noi, necesar a fi cunoscute și popularizate, precum arhitectura sustenabilă, revitalizarea satelor, prezența naturii în oraș și grija pentru spațiul public comunitar dar și formule de educație și formare neconvenționale, precum taberele de creație.
Înscrierile în concurs se pot face online, în cele 15 secțiuni:
- Locuințe individuale
- Locuințe colective
- Clădiri industriale, administrative, turistice și sport
- Clădiri socio-culturale (educație, sănătate, cult)
- Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității
- Arhitectură de interior
- Spațiul public și comunitar
- Revitalizare Rurală
- Arhitectura verde, sustenabilă
- Publicații de arhitectură
- Fotografia de arhitectură
- Efemer
- Diplome – arhitecți în afirmare
- Școli de vară de arhitectură, Tabere de creație
- Proiecte vizionare
CALENDAR
15 iulie – 23 august 2021: predare online a proiectelor;
20 septembrie 2021: comunicare proiecte selectate;
21 septembrie – 5 octombrie 2021: predare materiale tipărite – toate secțiunile;
6 – 16 octombrie 2021: jurizare;
18 octombrie – 18 noiembrie 2021: gale de premiere, expoziții concurs și evenimente.
GALE PREMIERE
Galele de premiere se vor desfășura în nouă orașe din țară – București, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Sf. Gheorghe, Târgoviște,Târgu-Mureș și Timișoara.
În jurul expoziției-concurs, prezentate publicului larg în lunile octombrie și noiembrie, vor fi organizate o serie de evenimente conexe: conferințe, expoziții, dezbateri, lansări de carte, evenimente de stradă.
Acestea vor pune în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei, a filmului și a teatrului, atrăgând nu doar profesioniști, ci și publicul larg.
Detalii avem de la Dragoș Ciolacu, președintele filialei Uniunii Arhitecților Iași, astăzi, miercuri, 21 iulie 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: oar.archi.ro; uar-bna.ro