”Bună dimineața” la Radio Iași – invitat istoricul Ionuț Nistor
Publicat de gabrielarotaru, 9 septembrie 2022, 12:06
Viața Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Interviu cu Ionuț Nistor (conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie)
Casa Regală a Marii Britanii a anunțat că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit în data de 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, pe strada Bruton nr. 17 din la Londra, fiind fiica prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, având titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.
După decesul tatălui ei, Regelui George al VI-lea, în dimineaţa zilei de 6 februarie 1952, prinţesa moştenitoare Elisabeta a fost proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a.
Ajunsă la vârsta de 96 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. Aceasta a murit la Castelul său de la Balmoral, după ce a domnit 70 de ani. Familia era deja adunată la moşia ei din Scoţia, după ce îngrijorările au crescut cu privire la sănătatea ei.
Odată cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul Prinţ de Wales, a preluat tronul, devenind astfel Regele Charles al III-lea.
Șerban Vornicu a realizat un interviu cu conf. univ. dr. Ionuț Nistor, Directorul Departamentului de Istorie din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a explicat ce a reprezentat Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru istoria mondială.
De la copilăria prințesei Elisabeta, trecând prin momentele în care aceasta a înțeles ca destinul îi va fi întotdeauna legat de Regatul Unit al Marii Britanii, până la principalele evenimente din istoria mondială, la care Regina a fost martoră, în perioada în care a condus Regatul.
Regina Elisabeta a II-a a Marii a avut o relație directă și cu Casa Regală a României, Regele Mihai Regele Mihai I fiindu-i verişor de gradul al III-lea. Apropierea dintre cei doi s-a văzut şi la împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Marii Britanii, când Regele Mihai I a fost aşezat în fotografia de grup chiar lângă Regină.
Conf. univ. dr. Ionuț Nistor a mai punctat ce va urma pentru Regele Charles al III-lea și pentru monarhia britanică, din punct de vedere al protocolului.
(Radio Iași)