(AUDIO) Carol I – Regele de oțel al României. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitatul ediţiei: prof. univ. dr. Cătălin Turliuc
Publicat de radulipovan, 13 octombrie 2015, 10:18 / actualizat: 3 februarie 2016, 11:54
„Gândesc înainte de toate la iubitul meu popor, pentru care inima mea a bătut neîncetat şi care a avut deplină încredere în mine. Zi şi noapte, m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acum o poziţie vrednică între statele europene, m-am silit ca simţământul religios să fie ridicat şi dezvoltat în toate straturile societăţii şi ca fiecare să îndeplinească datoria sa, având ca ţintă numai interesele statului”, acestea sunt doar câteva gânduri înșirate pe hârtie de către însuși Carol I, în Testamentul său.
Vorbele, dar mai ales faptele sale, stau mărturie dragostei pe care i-a purtat-o neamului românesc cel ce a fost supranumit „Regele de Oțel al României”.
Majestatea Sa Carol I, primul rege al României, s-a născut la 20 aprilie 1839, la Sigmaringen, și a trecut la cele veșnice la 10 octombrie 1914, la Sinaia, în pragul Primului Război Mondial.
El a fost domnitorul, apoi regele României și este considerat unul dintre fondatorii statului român modern.
În cei 48 de ani ai domniei sale (aceasta fiind și cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, fapt care i-a și crescut prestigiul, făcând dintr-o provincie otomană o ţară europeană modernă, prosperă şi respectată. Prin aducerea sa la cârma Principatelor Unite, se împlinea o doleanță mai veche decisă în urma divanurilor ad-hoc din 1857.
Ediția de astăzi a emisiunii este dedicată evocării personalității complexe a marelui monarh. Invitat: prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, cercetător principal la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași.
Carol I, „un om sobru, un om autoritar, el nu a fost nicidecum un democrat, știm foarte bine acest lucru, a fost un om care, în limitele Constituției de la 1866, a știut să conducă cu mână de fier spațiul acesta, încă puternic influențat de balcanism. […] Carol a știut să-și atingă obiectivele, de fiecare dată, a trecut prin momente dificile, a fost în situația de a amenința cu abdicarea, […] , a știut, deopotrivă, să gestioneze reformele, fiind un adept al unor reforme treptate, pe care le-a înțeles, și a căror necesitate a fost demonstrată de o clasă politică mereu efervescentă și mereu dispusă să se bată pentru putere, așa cum este, de altfel, cazul și în zilele noastre”.
Vă așteptăm la Ora de Istorie astăzi, 13 octombrie, începând cu ora 21:03!
(documentare și promo: Clara Mihociu)
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: