Cartea NOI, de Liliana Bădărău, lansată la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 14 aprilie 2025, 08:31
La Iași, nu demult, a fost lansat volumul de versuri NOI, de Liliana Bădărău. Cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, în Colecția ATRIUM a Editurii Junimea, colecție coordonată de către scriitorii Ioan Holban și Șerban Axinte.
Volumul a fost prezentat de către poeta Carmelia Leonte și filozoful Ioan Alexandru Tofan. Moderator al manifestării a fost scriitorul Liviu Apetroaie.
Înaintea deschiderii evenimentului, am invitat la dialog pe autoare, cea care ne spune povestea primelor cărți din zestrea sa editorială. Aflăm amănunte și despre volumul de versuri NOI, cu accent pe explicația titlului.
Volumul se deschide cu dedicația „Nou venitului din NOI, Dragoș…”, o altă temă a primei secvențe audio.
O altă voce pe care am înregistrat-o înaintea manifestării de zilele trecute din târgul Iașilor este a scriitorului Liviu Apetroaie, cel care ne creionează o imagine a temelor pe care le surprinde Liliana Bădărău în versurile sale.
În contextul ultimelor lansări de carte din Iași, Liviu Apetroaie ne spune cum este trăită și simțită poezia astăzi.
Aceleași teme, dar într-o notă de o sensibilitate aparte, poate unică în peisajul cultural ieșean, ne sunt conturate, prin cuvânt, și în următorul dialog, interviu care are ca protagonistă pe poeta Carmelia Leonte.
Imediat după lansarea volumului de versuri Noi, de Liliana Bădărău, am avut prilejul să stau de vorbă și cu profesorul universitar, specialist în Filozofie, Ioan Alexandru Tofan de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice (Departamentul de Filosofie) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Universitarul ieșean ne zugrăvește un tablou al simbolurilor pe care le găsim în poezia Lilianei Bădărău.
Referitor la cele prezentate, încheiem prin cuvinte care aparțin scriitorului Liviu Apetroaie: „Este evidentă înclinaţia poetei către redesenarea, de care vorbeam mai sus, a existenţei, un gen de cosmogonie la care participă în dublă ipostază, atât de arhitect (subiectiv, întrucât lumea există prin voinţa autorului ei), cât şi de critic, observator al construcţiei şi dătător de sens (obiectiv). De aceea, lexicul poetic este fixat într-o abundenţă de termeni din lumea infinită a cosmosului (luna, mai ales, planete, comete, atomi, meteoriţi, oceane etc.), este rece, dar nu distant, induce obscuritate, dar nu şi lipsa viziunii, este favorabil spectrului liniştirii de sine, al reculegerii. Am putea vorbi chiar de o tentaţie a romantismului, acela al proiecţiilor şi idealurilor, o poezie puternic meditativă şi cu un implicit filon de tristeţe, dar care nu împiedică depăşirea paradoxului existenţial, pe o cale sau alta”.
Înregistrările postate le difuzăm într-o ediție viitoare a emisiunii Dialog intercultural (vineri, h 20:30), de pe toate frecvențele Radio România Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM).
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Rodica Rodean (facebook)