Dan Nechita, de 12 ani în Statele Unite, dar cu planuri de viitor în țară: ”România are nevoie de tinerii care studiază în străinătate” – emisiunea Orizont Deschis cu Horia Daraban (16.11.2014)
Publicat de hdaraban, 16 noiembrie 2014, 01:29 / actualizat: 16 noiembrie 2014, 8:54
Orizont Deschis este emisiunea care, în fiecare duminică, de la 11.30, propune ascultătorilor Radio Iași vești, povești cu esență tare despre românii de pretutindeni. Horia Daraban, în ediția din 16 noiembrie 2014 nu face rabat de la cele dorite în cele 90 de minute; de aceea important și invitatul ediției.
De această dată un dialog telefonic Iași – Washington cu Dan Nechita, președintele Ligii Studenților Români din Străinătate, cu intermitențe, în Statele Unite de 12 ani. El vede plecarea peste ocean nu ca pe o evadare din România, ci, mai degrabă, ca pe o șansă în plus pentru viitoarele reușite pe care și le dorește odată întors acasă, în țară.
Clujeanul a răspuns întrebărilor făcând trimiteri și la relațiile România – Statele Unuite ale Americii și care ar putea fi exploatate într-un plan mult mai larg de către autoritățile de la București. În același dialog, Dan Nechita își mărturisește convingerea că viitorul țării depinde mai ales de românii care studiază în străinătate.
Italia, o altă patrie pentru românii în căutarea banilor pentru un trai mai bun. În același timp, peninsula este locul în care conaționalii noștri se remarcă prin reușitele profesionale.
Cu 20 de ani în urmă, mânca în cantinele sociale – Caritas – din Roma ca toții românii aflați în dificultate. În prezent, este cel mai important om de afaceri român din Italia. Produsele alimentare românești de la depozitul său din capitala italiană sunt distribuite în 500 de magazine românești, dar și italiene. În plus, Florin Simon, originar din Bacău, stabilit din 1996 la Roma, care a fost premiat în urmă cu doi ani ca cel mai important investitor imigrant din Italia, oferă zi de zi produse alimentare pentru săraci. Un interviu realizat de Elena Postelnicu.
Pentru unii, tărâm al făgăduinței, pentru alții un punct de dezvoltare pentru reușitele viitoare. Da, este vorba despre România care, prin prisma oportunităților de studiu, este spațiul apariției comunităților de tineri basarabeni.
Iașul este centrul universitar ce ar putea fi dat ca exemplu. La Orizont Deschis, continuăm șirul interviurilor cu exponenți ai acestor comunități. De această dată, răspunde întrebărilor Valeria Codrean, de trei ani la studii la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.
Uniunea Europeană – un mecanism care înglobează în prezent aproximativ 40.000 de funcționari. Tentația de a lucra în inima Europei este mare pentru mulți dintre tinerii, studenții sau absolvenții români, cu atât mai mult cu cât salariile pentru un post de funcționar începător, pleacă de la 3000 de euro lunar. Procedurile de selecție au devenit de-a lungul timpului mult mai riguroase și dificil de trecut.
Anca Loghin a realizat un scurt documentar despre etape, dar și cât de cunoscute sunt astfel de oportunități de angajare. Mai mulți interlocutori, un subiect generos: angajările la instituțiile europene.
Ne puteți scrie mesaje la 0754 053 888, dar și pe pagina de facebook Radio Iași România!