De luni reîncepe școala dar nu se sfârșesc problemele! – dezbatere în emisiunea Weekend cu prieteni (6.11.2021)- autor Mihaela Munteanu
Publicat de liviusuceveanu, 7 noiembrie 2021, 17:30 / actualizat: 7 noiembrie 2021, 20:31
După două săptămâni de vacanță, de luni se reia școala. Ministerul Educației a transmis instituțiilor de învățământ răspunderea deciziei, după ce a stabilit ca reper ”% de profesori vaccinați din școală”.
Presiunea pusă pe directorii de școli care abia au scăpat de examenele pe post este imensă. Părinții, autoritățile locale, inspectoratul școlar- cu toții au o opinie sau alta.
Situația e cu atât mai ciudată în unele localități, cu cât situația pandemică din localitate nu are nicio legătură cu % de profesori vaccinați sau, deși profesorii sunt vaccinați peste 60%, în fapt condițiile igienico-sanitare care să ajute la prevenirea transmiterii COIVID 19 sunt foarte slabe, școlile neavând nici apă curentă.
În unele locuri % de profesori care se declară vaccinați a crescut miraculos, în condițiile în care legal, angajatorul nu poate solicita informații privind statusul medical direct angajatului, ci doar prin medicul de medicina muncii.
Ne punem și întrebarea dacă în urma aplicării acestui criteriu unic- % profesori vaccinați, nu cumva din nou cei mai afectați vor fi copiii din rural din zonele cele mai sărace?
Nimeni nu știe răspunsuri certe.
În aceste condiții, la ”Weekend cu prieteni”, sâmbătă, 6 noiembrie 2021, am discutat cu Diana Certan- președintele Coaliției pentru educație și Liliana Romaniuc- președintele Asociației Române de Literație, profesor care a colindat școală cu școală și a reprezentat mediul școlar inclusiv la nivel de minister despre atmosfera din scoli și urmările deciziilor luate, asupra copiilor.
Urmăriți dialogul nostru aici:
Din păcate, Ministerul Educației nu a ținut cont de sugestiile venite din societatea civilă. Vom afla care va fi efectul măsurii luate și dacă ea va fi corectată și ce costuri vor exista la nivelul copiilor și sanatații comunităților.
Cert e că ceea se întâmplă în școală are efect pe termen scurt, mediu și lung asupra comunitării și ceea ce face fiecare cetățean- se vaccinează sau nu, respectă sau nu normele de protecție- influențează inclusiv viitorul copiilor. Nu putem decupa spațiul școlar de comunitate, deci e un act de solidaritate și voință să oferin copiilor șansa de a învăta fizic și întregii comunități șansa de a fi sănătoasă.
Mihaela Munteanu