Armenii și evreii din Iași, trecut și prezent – în emisiunea Dialog intercultural din 30 IUNIE 2023, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru Șerban
Publicat de Andreea Drilea, 29 iunie 2023, 12:43
Armenii și evreii din Iași, trecut și prezent – în emisiunea Dialog intercultural din 30 IUNIE 2023, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru Șerban
În emisiunea Dialog intercultural de vineri, 30 iunie a.c., facem popas la armenii și evreii din Târgul Iașilor.
Înainte de toate, dialogăm despre istoricul armenilor, cu accent pe Biserica Armenească din Iași, strada Armeană, Nr. 22; mai aflăm amănunte și despre bisericile din alte comunități din zona Moldovei; de asemenea, domnul doctor Zare Nazaryan, pentru că domnia sa ne prezintă cele pe care le-am amintit, ne conturează și un scurt istoric al armenilor, aflând, așadar, că aceștia sunt primul popor creștinat, în anul 301 după Hristos. Domnul doctor Zare Nazaryan ne vorbește și despre numărul armenilor din Iași și nu numai. Invitatul nostru ne amintește principalele ocupații ale armenilor din România; genocidul armean, aprilie 1915 până în iulie 1916 și 1923, un alt subiect despre care aflăm detalii; Armenia astăzi, respectiv personalități armene din România sunt alte teme despre care vorbim, astăzi, cu domnul doctor Zare Nazaryan.
Al doilea interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii Dialog intercultural este doamna inginer Martha Eşanu, consilier cultural, coordonator programe în cadrul Centrului de Zi „YACHAD”, iniţiatoarea revistei culturale „Prietenia”. Invitata noastră ne vorbește despre Muzeul Comunității Evreilor din târgul Iașilor, dar ne oferă amănunte concrete despre principalele sărbători ale evreilor. De asemenea, aflăm amănunte despre trei priorităţi mondiale cu care se evidențiază Comunitatea Evreilor din Iași: în anul 1858 a văzut lumina tiparului primul ziar în limba idiş din lume; la Iaşi funcţionează cea mai veche sinagogă din România, Sinagoga Mare, inaugurată în anul 1671. De sărbătoarea Hanuka, sărbătoarea luminilor, la 3 decembrie, anul 2018, Sinagoga Mare a fost reinaugurată după un îndelung proces de restaurare. A treia prioritate a comunităţii ieşene este înfiinţarea primului teatru profesionist în limba idiş din lume, în anul 1876, de către poetul, dramaturgul, regizorul şi actorul Avram Goldfaden, la grădina Pomul Verde.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca vineri, 30 IUNIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN