Cartea – Memoria fumului – de Ștefan MITROI, prezentată la Iași
Publicat de gabrielarotaru, 22 octombrie 2024, 10:08
În ziua de vineri, 18 octombrie 2024, la Iași, în incinta sediului Editurii Junimea – Parcul Copou, am asistat la prezentarea volumului Memoria fumului, semnat de către scriitorul Ștefan Mitroi. Cartea este ilustrată cu desene făurite de către artistul plastic Ștefan Câlția. Cuvântul însoțitor al volumului este semnat de către criticul literar Adrian Dinu Rachieru.
Volumul lansat zilele trecute, la Iași, a fost prezentat de către scriitorii Daniel Corbu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Emilian Marcu. Moderator al manifestării a fost doamna profesor, specialist în Filologie, Simona Modreanu, director al Editurii Junimea.
Cartea semnată de către Ștefan Mitroi a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Junimea din Iași.
Înaintea deschiderii evenimentului am invitat la dialog pe doamna Simona Modreanu, manager al Editurii Junimea, cea care-și exprimă o opinie despre volumul de față; bogația spirituală a Iașului reflectată prin evenimente de înaltă ținută academică, manifestări organizate în ultima perioadă, constituie un alt subiect pe care ni-l creionează, prin cuvânt, doamna profesor Simona Modreanu.
Cu prilejul prezentării cărții Memoria fumului, eveniment desfășurat, la Iași, în ziua de vineri, 18 octombrie a.c., am invitat la dialog și pe autor. Ștefan Mitroi ne spune povestea volumului de față, amintindu-ne principalele teme surprinse în poemele din paginile acestuia, ajungând la concluzia că „toate formele de deviație, de deraiere socială pleacă de la absența cărții din clădirea oamenilor de când sînt ei mici”.
Raportat la cele prezentate, se cuvine a conchide prin câteva cuvinte din prefața cărții semnată de către criticul literar Adrian Dinu Rachieru: Oarecum de caracter jurnalier, păstorind „stoluri de gânduri albe”, fixate în pagină, poemele din acest volum (prozo-poeme, unele), cheamă în sprijin vocea/ vocile casei și, desigur, memoria fumului, în „lungul lui drum către cer”. Încă din volumul Pregătiri pentru înviere, motivul fumului era anunțat: „Nimic din tot ce exista/ pe pământ/ nu urca atât de frumos spre cer/ ca sunetul fumului”. Acea „sfoară de fum” avea ceva de povestit, ușor mucalit (cumva sorescian), păstrând vocile celor din casă. Fumul, ne învață Ivan Evseev, este un „agent de legătură dintre pământ și cer”. Cum poetul scrie cu o pană înmuiată în cer (v. Pană de înger) și retrăririle sale „înfrunzesc” prin poezie, va încerca – în alchimia textelor – să pună „nițică sfințenie”. Cu dor de copilărie, plimbându-se între ceruri, plutind „în apele timpului”, poetul veghează (de) la „ferestrele cerului”.
Înregistrările postate le difuzăm într-o ediție viitoare a emisiunii Dialog intercultural (în fiecare vineri, h 20:30), de pe toate frecvențele Radio România Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM).
Portret biografic: Ştefan MITROI
S-a născut în anul 1956, la Siliştea, comuna Vităneşti, judeţul Teleorman. Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este membru în Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor din România.
Cetăţean de onoare al municipiului Alexandria şi al judeţului Teleorman.
A publicat peste 20 de cărţi de proză, poezie, teatru şi literatură pentru copii.
În anul 2010, a primit Premiul Academiei Române pentru romanul Dulce ca pelinul.
În 2011, Premiul pentru proză al Fundaţiei NIRAM din Spania.
În anul 2019, Premiul pentru proză al revistei „Convorbiri literare”.
În 2020, Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Naţional de Literatură „Vasile Voiculescu”.
În anul 2021, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul Poveştile cerului, poveştile pământului.
Câteva dintre cărţile sale au fost traduse în limbile spaniolă, franceză, portugheză şi bulgară.
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Rodica Rodean, Asociația „Universul Prieteniei” Iași