Dialog intercultural / Mașina visului – cu Lucian Merișca – vineri 18 octombrie 2019 între 20.30 și 21.00
Publicat de Iuliana Bubuianu, 17 octombrie 2019, 23:06
…Dacă, înainte de 1989, evadarea din țară era obsesia oricărui român… în anii ‘90 care au urmat, evadarea în Ezoterism a fost un trend care s-a simțit în România, în Iași, mai ales la Casa Studenților, dar, așa după cum vom auzi în ediția de față, și în diaspora de dincolo de Ocean…
Ioan Petru Culianu, în a cărui casă am fost, nu departe de Radio Iași, provenea dintr-o veche familie cu rădăcini aromâne, venind din Macedonia în Moldova pe la 1700. Istoric al religiilor, el a fost un reprezentant faimos al Iașului, al diasporei române, al vechii și al noii culturi… Opera sa, un real și magic Dialog al culturilor și al Cunoașterilor, rămâne o provocare pentru cititor și la aproape trei decenii după dispariția sa misterioasă, la University of Chicago Divinity School…
Sorin Antohi, istoric al ideilor prezent în emisiune – îl caracteriza pe Ioan Petru Culianu ca “Homo Viator”, tocmai pentru că a călătorit și a trăit în mai multe țări, în mai multe culturi și limbi, în scurta sa viață interesându-se de întregul curcubeu al religiilor… luent în opt limbi, având trei doctorate – Culianu a postulat coexistența mai multor universuri, a afirmat că mintea creează realitatea, iar magia poate întrece știința modernă – adaugă Moshe Idel, cercetător israelian al Cabalei, profesor de gândire iudaică, și el prezent în această ediție.
Ultima vizită importantă a scriitorului, înainte de a emigra, a fost, India… iar în Italia, după terminarea bursei, solicită azil politic. În 1976 s-a stabilit în Groningen, Olanda, unde va sta doisprezece ani. A plecat în S.U.A. în 1986. După cum se știe, a fost profesor de istoria religiilor invitat la Chicago Divinity School, discipol și protejat al lui Mircea Eliade. În 1987, obține un Doctorat de Stat la Sorbona (Paris IV).
Invitații emisiunii vor vorbi despre ”Jocurile minții. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie – Ioan Petru Culianu. Ediție îngrijită de Sorin Antohi și Mona Antohi. Fizică, astronomie, cosmologie, filosofia științei, filologie clasică, limbi extra-europene, teologii, sisteme de gândire… – toate acestea au fost, teme de interes și de studiu intens, al acestei personalități multivalente și multiculturale, despre care vor vorbi pentru dumneavoastră Sorin Antohi și Moshe Idel. E interesant de amintit că și scriitorul american Norman Spinrad a publicat “Jocul minții”, un roman science fiction care a apărut și în limba română și care merită citit!
Specialist în ocultism, lui Culianu îi plăcea să le spună viitorul studentelor sale și adesea venea cu predicții care le nelinisteau… În prozele fantastice publicate în reviste de avangardă (spre exemplu, “Exquisite Corpse”, editată de Andrei Codrescu), el descria evenimente politice care se vor materializa luni sau ani mai târziu, imagina crime la fel de misterioase precum cea care avea să i se întâmple chiar lui… Mitologie, misticism, magie și știință, istorie și politică actuală – toate îl interesau pe savant – și îl priveau, într-un mod personal…
Pierderea lui Ioan Petru Culianu, a fost ca arderea Bibliotecii din Alexandria… – spune profesorul american Greg Spinner…
În final, Lucian Merișca va invită să ascultați o superbă piesă a colaboratorului nostru româno-brazilian din Jaraguá do Sul, Santa Catarina… America de Sud – Bogdan Plech!…