DIALOG INTERCULTURAL / MAȘINA VISULUI, vineri 29 noiembrie 2019, ora 20.30. Realizator, Lucian Merișca
Publicat de Iuliana Bubuianu, 29 noiembrie 2019, 12:13 / actualizat: 29 noiembrie 2019, 14:42
…Mulți-culturalitate și inter-disciplinaritate. Analize geometrice și inspirație, în arta plastică.
Sculpturi-instalații, realizate prin programare și printare 3D. „Oul lui Columb” – și creativitatea. Chiar și pentru realizarea lucrurilor aparent simple… trebuie ca, mai întâi, ele să îți treacă prin minte!…
“Mașina visului” va poartă, în seara aceasta, în lumea Artei clasice și a noii Tehnologii!…
“Trans-disciplinaritatea – înseamnă dialog și colaborare, într-o lume care se duce la vale!…” – spune invitatul ediției, conferențiar universitar doctor Cristian Ungureanu.
Artistul plastic Cristian Ungureanu s-a născut în 1972, în România. După studii la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, se instalează în Italia unde expune în mai multe rînduri la Bolonia, Veneţia şi Verona. După şapte ani de studii de cercetare şi peregrinări artistice se întoarce în România şi susţine teza de doctorat „Dialog între sferă şi cub. Geometria secretă a picturii europene“, la Universitatea de Artă din Bucureşti (2010). Conferenţiar la Universitatea de Artă „George Enescu“ din Iaşi şi artist recunoscut, Cristian Ungureanu este autorul a peste 30 de expoziţii personale şi de grup în Italia, România, Rusia şi Turcia.
“Artistul transdiciplinar – revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui geometria secretă şi simbolică. Lucrările ieşeanului sunt reconstrucţii virtuale ale unor schiţe de compoziție, în „metru antic“, ale unor picturi celebre, precum Icoana „Sfînta Treime” a lui Rubliov, „Altarul din Ghent” al fraţilor van Eyck sau modulul coloanei lui Brâncuşi. Instalaţia sculpturală „Pământ de la Tîrgu Jiu” este o replică ludică la „Air de Paris” a lui Marcel Duchamp” – am citat din “Adevărul”.
…O expoziție de artă plastică nu e ușor de prezentat audio! Cu atât mai mult atunci când e vorba de instalații, care au o anumită tehnică și un anume sens… Dar, fiind vorba de trans-disciplinaritate – avantajul e că fiecare poate recepta, înțelege, simți – cel puțin Acea Parte din Cunoașterea, Comunicarea adresată lui sau potrivită pentru el…
O pinacotecă, de-a lungul meridianelor și secolelor, văzută prin prisma primelor planuri tehnice, ale geometriei universului sau sau ale geometriei fractalice… Leonardo da Vinci, Salvador Dali, Matila Ghyka… personalități mulți-culturale și inter-disciplinare. Dali, care și-a schimbat destinul după întâlnirea cu românul, cu ieșeanul Matila Ghyka… Teoriile lui Matila Ghyka au influențat numeroși esteticieni și artiști, care i-au preluat principiile și le-au aplicat sau dezvoltat – printre aceștia: arhitectul francez Le Corbusier.
Dar să-l ascultăm pe invitatul emisiunii nostre, conf. dr. Cristian Ungureanu, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași…