DIALOG INTERCULTURAL – vineri 20 decembrie 2019, între orele 20:30-21:00 – cu Lucian Merișca.
Publicat de Iuliana Bubuianu, 18 decembrie 2019, 23:14
Probleme concrete ale imigranților care au ales să trăiască în țara noastră; evoluția identității, de la cea națională, la una europeană; problema armeană și înțelegerea, locală și globală; noi piese muzicale expediate de colaboratorul nostru româno-brazilian, Bogdan Plech – acestea vor fi subiectele ediției din seara aceasta.
În deschiderea ediției, Lucian Ionuț Zota vă va exemplifica trei cazuri de probleme concrete, ale străinilor care trăiesc în zona noastră. Ionuț se ocupă, printr-un program finanțat de Uniunea Europeană, de Centrul de integrare a străinilor din Păcurari nr. 66, Iași. Dar, mai întâi, despre încheierea unui proiect care vizează noile comunități etnice, lingvistice și religioase, ce apar în România ca urmare a imigrației și a crizei refugiaților.
Am încercat să analizăm, în emisiunile noastre – de la reflectarea comunității sau națiunii din care venim și până la ceea ce înseamnă Identitate Europeană sau transnațională… Identitate, care nu este așadar un element definitiv, ci un proces… Care sunt perspectivele Uniunii Europene, din acest punct de vedere, al fluxurilor migratorii și culturale? Am considerat că este importantă o opinie documentată, apartinând sociologului Remus Gabriel Anghel, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, din Cluj-Napoca .
Având izvoare actuale în Vatican și Ierusalim, dar extreme și exemplificări geografice la mormonii din Utah, Biserica Armeană sau cea Ortodoxă Etiopiană – Creștinismul este o lume diversă, o lume multiculturală în sine. Despre “O vizită apostolică în Armenia și înțelegerea globală”, a scris Bedros Horasangian în revista “Ararat”, care ne este trimisă la redacție.
La una dintre întâlnirile dedicate inter și mulți-culturalitatii ieșene – ne referim la situația contemporană, – Daria Tanasuca, reprezentanta comunității armenilor din Iași, susține că rromii au fost mai avantajați de autorități, nu pentru că ar fi organizat mai multe evenimente, ci pur și simplu pentru că au mai multe probleme… Îi răspunde reprezentanta Primăriei, Dorina Ţicu.
În finalul ediției, prietenul și colaboratorul nostru din Sudul Braziliei, talentatul Bogdan Plech, a cărui mamă este româncă, ne-a trimis două noi piese muzicale în interpretarea sa – ne va face plăcere să le ascultăm împreună cu dumneavoastră, stimații noștri ascultători! Lucian Merișca vă mulțumește pentru că l-ați primit în vizită în casele voastre, rămâneți așadar cu Radio România Iași, emisiunea “Dialog intercultural”, și… Bogdan Plech, din Florianopolis, Brazilia!… Ascultăm aici, în interpretarea sa, “Pequena serenata diurna” și “Cheiro da terra hino de aracaju”…