Grigore T. Popa – un model de existenţă – în emisiunea „Dialog intercultural” din 21 IULIE 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20 și 30 de minute, cu Dumitru Șerban
Publicat de Andreea Drilea, 20 iulie 2023, 10:56 / actualizat: 21 iulie 2023, 5:51
Grigore T. Popa – un model de existenţă – în emisiunea „Dialog intercultural” din 21 IULIE 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20 și 30 de minute, cu Dumitru Șerban
Astăzi, relatăm de la conferinţa „Grigore T. Popa – un model de existenţă”, acțiune dublată de o interesantă expoziţie documentară, eveniment organizat cu prilejul împlinirii, chiar în ziua de 18 iulie, a 75 de ani de la trecerea în eternitate a savantului Grigore T. Popa (1892-1948).
Reprezentanții Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi şi cei ai Centrului Cultural „I.I. Mironescu” al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au organizat expoziţia documentară şi conferinţa „Grigore T. Popa – un model de existenţă”. Conferința și vernisajul expoziției s-au desfășurat, la Iași, marţi, 18 iulie 2023, începând cu ora 11, în Sala „B.P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.
Conferinţa a fost susţinută de către domnul dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, titularul disciplinei Istoria medicinei/ UMF Iași.
Expoziția, care poate fi vizionată până la 11 august 2023, surprinde în premieră, informaţii şi documente inedite din viaţa şi activitatea lui Grigore T. Popa, cel care, pentru secolul XX, a fost unul dintre cei mai prestigioşi neurocercetători, cel mai relevant psiholog român şi unul dintre cei mai apreciaţi pedagogi şi oratori din România interbelică.
În emisiunea de astăzi ascultăm pe profesorul Richard Constantinescu, biograful lui Grigore T. Popa, pe profesorul Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, gazda evenimentului, și pe doamna doctor Anca Hațapuc, șef al Biroului Idexare din cadrul BCU Iași.
Înainte de susținerea conferinței, am invitat la dialog pe domnul profesor Richard Constantinescu, cel care în prima intervenție audio pe care o difuzăm ne creionează un portret biografic al savantului Grigore T. Popa, invitându-vă pe fiecare dintre dumneavoastră să ascultați, cu atenție, pentru că, în exclusivitate, ne sunt oferite informații inedite despre personalitatea lui Grigore T. Popa.
Vă reamintim că stăm de vorbă cu domnul profesor Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, titularul disciplinei Istoria Medicinei, UMF Iași, interviu pe care l-am realizat înainte de susținerea conferinței „Grigore T. Popa – un model de existenţă”, desfășurată, la Iași, în Sala „Hașdeu” a BCU „Mihai Eminescu”, marți, 18 iulie, chiar în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la plecarea „din lumea cu dor în cea fără de dor” a savantului Grigore T. Popa.
Până a-l urmări, din nou, pe invitatul nostru, se cuvine a vă recomanda cartea – Jurnalul unui savant român în America, cu o prefață de Dumitru Radu Popa, nepot al savantului, un volum foarte interesant unde este surprinsă biografia lui Grigore T. Popa, biografie din care, în cele ce urmează, aflăm mai multe amănunte din perioada pe care a trăit-o în America, fiind, aici, cu o bursă Rockefeller.
Așadar, din următoarea secvență audio pe care o difuzăm aflăm răspuns la întrebarea – De ce atât de târziu vorbim despre personalitatea lui Grigore T. Popa?
În cele ce urmează, din deschiderea conferinței „Grigore T. Popa – un model de existenţă”, subiect al ediției de astăzi a emisiunii noastre, îl urmărim pe domnul profesor Ioan Milică, specialist în filologie, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Miahi Eminescu” Iași, cel care ne vorbește despre importanța evenimentului, manifestare ce onorează instituția pe care o coordonează; mai aflăm, în cele ce urmează… amănunte despre documentele surprinse în expoziție, cu accent pe obiectivul general al întregii manifestări.
Dragi ascultători, până la finalul emisiunii, ascultăm pe doamna dr. Anca Hațapuc, șef al Biroului Indexare din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, cea care, în prima intervenție audio pe care o difuzăm ne vorbește despre preocupările savantului Grigore T. Popa surprinse în expoziția de față, expoziție deschisă publicului până la 11 august, în holul central de la primul etaj al BCU Iași.
Mai aflăm amănunte despre studiile pe care le-a făcut Grigore T. Popa în America și Anglia, universitarul român fiind deschizător de drumuri în mai multe domenii științifice; contribuțiile la revista „Însemnări ieșene” din conducerea căreia Grigore T. Popa făcea parte, un alt subiect despre care aflăm detalii.
Stimați prieteni, astăzi, după cum bine știți, relatăm de la conferinţa „Grigore T. Popa – un model de existenţă”, acțiune dublată de o interesantă expoziţie documentară, manifestări organizate cu prilejul împlinirii, chiar în ziua de 18 iulie, a 75 de ani de la trecerea în eternitate a savantului Grigore T. Popa, năcut în anul 1892, la Șurănești, Vaslui, medic, anatomist, ce a descoperit și descris, în anul 1930, împreună cu cercetătoarea australiană Una Lucy Fielding sistemul vascular port hipotalamo-hipofizar, descoperire realizată în perioada în care lucrau împreună la Londra. Doamna Anca Hațapuc, șef birou Indexare/ BCU Iași, ne invită să descoperim lucrările savantului Grigore T. Popa, lucrări care sunt la un click distanță în Biblioteca digitală de pe site-ul BCU Iași; Anca Hațapuc își exprimă bucuria, pentru că acest eveniment a fost posibil chiar în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la trecerea în eternitate a savantului Grigore T. Popa, evident că este o bucurie care împlinește sufletul savantului.
Stimați prieteni, nu ne rămâne decât să mulțumim celor trei invitați ai ediției de astăzi a emisiunii noastre, cu speranța că vom reveni asupra acestui subiect de interes pentru fiecare dintre noi, dar, mai ales, pentru viitorii oameni politici, pentru viitorii medici, pentru viitorii manageri de spitale, pentru că dacă vom citi Pericolul neisprăviților, de Grigore T. Popa – ediție îngrijită, note și postfață de dr. Richard Constantinescu, cu o prefață semnată de către Theodor Paleologu, publicată în anul 2017 la Editura „Gr. T. Popa” a UMF Iași – fiecare dintre toți aceștia au multe de învățat, iar, mai apoi – de ce nu? – de aplicat.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, vă invit ca vineri, 21 IULIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN