În fiecare vineri seară, între 20.30 și 21, ascultați o emisiune dedicată culturilor și cunoașterilor secolului XXI, „Dialog intercultural / Mașina visului”, semnată – Lucian Merișca
Publicat de Iuliana Bubuianu, 15 noiembrie 2019, 09:17
Noile tehnologii medicale și Lumina inteligentă. Medicina și Viitorul. Dileme etice. Transplantul de organe și diversitatea etnică și religioasă. Ce preferă europenii, arabii, evreii, indienii în materie de transplant?… Ingineria genetică și Nano-Medicina. Medicină robotică – cine o dorește? …Și mai ales unde să pui plicul?… Medicină și politică? (Unde se va ajunge?) Populație relevanță – și irelevantă… Poate fi aplicată democrația în medicină, ori e riscant ca toți să ne dăm cu părerea? Noile superstiții: medicamentele naturale și sfaturile de pe internet…
Cum ar suna… “Istoria Viitorului Medicinii”?… Sau viitorul, așa cum și-l imaginau bunicii noștri… Jules Verne și-a imaginat, în romanele sale, oglinzi foarte sensibile conectate prin fire precum dispozitivele actuale pentru telecomunicații, iar Hugo Gernsback a “inventat” noțiunea de „teledactil”, aparat care le permitea medicilor nu numai să-și vadă pacienții printr-un ecran, ci și să-i atingă de la kilometri distanță cu brațele unui robot. Hugo Gernsback a fost un inventator, scriitor și publicist american de origine luxemburgheză, remarcat pentru publicațiile sale care includ prima revistă de literatură științifico-fantastică din lume. Isaac Asimov, poate cel mai cunoscut scriitor de Science Fiction, a profesat la Boston University School of Medicine, una dintre cele mai bune Universități de Medicină – și a inspirat idei în robotica medicală… Aceste informații ne ajută să înțelegem cum s-a dezvoltat, de exemplu, tele-medicina și la ce ne-am putea aștepta în viitor.
Unul dintre invitații acestei ediții este Dr. Paul Gusbeth-Tatomir, Doctor în Medicină, fost bursier al Serviciului German de Schimburi Academice (DAAD) la Universitatea din Tübingen, Germania. O personalitate poliglotă și multiculturală, originar din comunitatea săsească a Brașovului, dar familiarizat cu Iașul și Moldova, acum și cu Muntenia – el ne va vorbi despre culturi complementare (științifică și artistică), viitorul medicinii și viitorul fiecăruia dintre noi… indiferent de apartenența etnică sau… economică – ce ne separă…
Doctorul Gusbeth este co-autor la 5 cărți, 3 ghiduri de bună practică medicală, autorul a peste 90 de articole științifice, din care 32 în reviste internaționale. Pe lângă activitatea de specialitate, medicală, a publicat în reviste SF și antologii ale Cenaclului Quasar, în Dilema Veche și Timpul, a avut numeroase prezențe media, fiind inclusiv, așa cum își notează în CV… colaborator la Radio Iași.
Îl ascultăm aici cu un fragment din prezentarea sa ținută nu la un congres sau simpozion medical, ci la Convenția Națională de Science Fiction, organizată de ARSFAN, la Timișoara, in 2019…