În fiecare vineri seară, între 20:30 și 21:00, ascultati o emisiune dedicată culturilor și cunoașterilor secolului XXI, „Dialog intercultural / Mașina visului”, semnată – Lucian Merișca
Publicat de Iuliana Bubuianu, 9 august 2019, 11:19
România, China, Italia… Rețelele de socializare virtuală și punctajele sociale. De la online, la offline. De la film SF, la supraveghere în masă. Un italian care vorbește românește și are domiciliul mai mult pe continentul Internetului…
Roberto Quaglia, scriitor italian de fantascienza și politic fiction, fost consilier al orașului Genova, de asemenea, activist socio-cultural, și-a petrecut ultimele decenii mai mult în România decât în țara sa natală, de asemenea, a locuit și în alte țări din Est.
Oamenii au mai mulți bani sau cel puțin tânjesc după mai mulți bani, dar, dintr-odată, au mai puțin timp pentru viața reală! Timp, adică viață, viață personală, împlinire sufletească… „Nu ai timp, înseamnă că nu ai viață!…” afirmă Roberto, cu umor, dar și cu tristețe… Viața online poate fi mai confortabilă… dar este ea viaţă reală consumată?…
În deschiderea emisiunii, vom vorbi despre rețelele de socializare virtuală și punctajele sociale… de la online, la offline… Adică de la predarea noastră necondiţionată în fața comodității internetului și până la măsuri care ne pot afecta nu numai contul de Facebook sau WeChat, dar și viața noastră reală!
WeChat este o aplicație mobilă chinezească de folosință multiplă, care îmbina mesageria, rețeaua de socializare și portofelul electronic. A devenit una dintre cele mai mari aplicații mobile independente în 2018, cu 1 miliard de utilizatori activi lunar! Și străinii care trăiesc în China o folosesc în fiecare zi, deoarece are interfața în engleză, germană și în alte 18 limbi.
Tocmai datorită popularității de care se bucură, este din plin folosită această aplicație, și pentru supravegherea în masă. De asemenea, după cum aflăm, subiectele sensibile din punct de vedere politic sunt cenzurate și eliminate. Pe lângă ubicuitatea camerelor de supraveghere, guvernul chinez dezvoltă, de asemenea, un sistem de Creditare socială care evaluează câtă încredere, bonitate, solvabilitate prezintă unii cetățeni, analizând comportamentele lor spontane pe trotuar, în magazine, în mijloacele de transport, ori colectând datele lor fiscale. Se folosește, precum în filme SF recente, identificarea și numerotarea prin tehnici de recunoaştere facială pe care numai chinezii le pot avea, iar apoi informația este înmagazinată nu în dosare, ca pe vremuri, ci în foldere, în servere imense. Acest sistem algoritmic este capabil să dea fiecărui cetățean un Scor, care este updatat în mod regulat. Deocamdată, sunt unele avantaje la rezervarea din hoteluri sau la obținerea vizelor. Participarea la acest sistem este momentan voluntară, dar va intra în vigoare din plin în 2020. Vrei să obții credite bancare, vrei să ai o viață mai confortabilă? Atunci trebuie să ai, desigur, și un punctaj social-informatic peste medie…
Despre disciplina chineză, online și offline, dar și despre locul în care ea trăiește și muncește, aproape de Delta Fluviului Galben, va vorbi colaboratoarea noastră din China, Nicole Vasilcovschi…