Miturile dacice în lucrările artistului plastic Kristian Dimofte – în emisiunea Dialog intercultural, cu Dumitru Șerban
Publicat de Andreea Drilea, 8 iunie 2023, 12:55
În emisiunea de astăzi, difuzăm un interviu pe care l-am realizat în decembrie 2022, atunci când am fost la Târgul de carte Gaudeamus Radio România, 7 – 11 decembrie, Pavilionul B2, Romexpo, București. În una din zile m-am întâlnit cu artistul plastic Kristian Dimofte.
Difuzăm dialogul în contextul deschiderii, în ziua de 9 iunie a.c., în București, a Expoziției Strălucirea trecutului reinterpretată „Getica”, expoziție care surprinde o frumoasă Colecție de Bijuterii Unice, bijuterii realizate de către artistul plastic Krtistian Dimofte. Expoziția s-a deschis la Muzeul Național de Istorie a României, Sala Lapidarium, Calea Victoriei, Numărul 12. Expoziția este deschisă publicului până duminică seară, 11 iunie, așa că dacă aveți drum prin capitală, nu ezitați să vizitați și să admirați o expoziție, unică în lume, a artistului Krtistian Dimofte.
Propun să începem dialogul cu invitatul nostru și să aflăm, din prima intervenție audio pe care o difuzăm, câteva amănunte biografice. Invitatul nostru, Kristian Dimofte este pasionat de istoria ținuturilor locuite de români, pasionat de armele vechi, arme cărora, secvențial, le aduce o contribuție importantă, fiind atașat de credința străbună; dincolo de toate acestea, mai aflăm că deja a expus în câteva colțuri ale planetei. Galeria ALEXANDRA’S, din București, fiind, de fapt, a doua sa casă. Să începem dialogul cu artistul Kristian Dimofte, aflând cum a început povestea a ceea ce face, cu pasiune, pricepere și multă răbdare.
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, după cum bine știți, încă din incipit, stăm de vorbă cu artistul Kristian Dimofte din București. Artist plastic, autodidact, Kristian își găsește drumul în artă după experiența în tehnica dentară și studii de filozofie. O chemare lăuntrică ce se îmbină cu o stăpânire temeinică a tehnicii de modelare în ceară și a procedeului de ceară pierdută. Kristian începe să făurească primele sale lucrări în laboratorul de tehnică dentară, acum 12 ani, și ajunge să creeze colecții drept continuarea artei în bijuterie a geto-dacilor. Fiecare lucrare a sa este unică, fiind executată în întregime manual, picătură cu picătură de ceară artistul ajunge la minisculptura cu adevărat specială. Creațiile lui Kristian Dimofte sunt impregnate cu un stil aparte, se simte o libertate totală, fără influențe, ceea ce face ca fiecare lucrare a lui să-i poarte amprenta personală. Atât în cele ce urmează, cât și mai târziu în emisiunea noastră, aflăm amănunte despre expoziția „Tracia Amei”, eveniment organizat, nu demult, la Galați, în incinta Casei „Cuza Vodă”, din cadrul Muzeului de Istorie „Paul Păltânea”, muzeu prezentat, nu demult, pe undele Radio Iași, împreună cu directorul acestei prestigioase instituții, istoric Cristian Căldăraru.
În cele ce urmează, aflăm amănunte despre tehnica pe care o utilizează Kristian Dimofte în ceea ce privește ceea ce făurește, amintindu-ne despre simbolurile pe care le găsim pe ceea ce face; mai mult, Kristian are alături o echipă de specialiști cu care se sfătuiește și împreună realizează aceste nestemate care trimit către istoria înintașilor noștri; invitatul nostru ne amintește de regele Decebal, regele Daciei între anii 87-106 și a sa sică, sică pe care atât de frumos o ornamentează. Până a-l reasculta, se cuvine a vă lămuri în ceea ce privește semnificațiile sicăi.
Stimați prieteni, vă reamintim că în emisiunea de astăzi, difuzăm un interviu pe care l-am realizat în decembrie anul trecut, atunci când am fost la Târgul de carte Gaudeamus Radio România, 7 – 11 decembrie, Pavilionul B2, Romexpo.
În una din zile… m-am întâlnit cu artistul Kristian Dimofte. Difuzăm dialogul în contextul deschiderii, în ziua de 9 iunie 2023, în București, a Expoziției Strălucirea trecutului reinterpretată „Getica”, expoziție care surprinde o frumoasă Colecție de Bijuterii Unice, bijuterii realizate de către artistul plastic Krtistian Dimofte. Expoziția s-a deschis la Muzeul Național de Istorie a României, Sala Lapidarium, Calea Victoriei, Numărul 12. Expoziția este deschisă publicului până duminică seară, 11 iunie, așa că dacă aveți drum prin capitală, nu ezitați să vizitați și să admirați o expoziție, unică în lume, a artistului Krtistian Dimofte.
În cele ce urmează, interlocutorul nostru ne vorbește despre lucrarea Sburătorul, expusă, nu demult, alături de alte lucrări ale sale – Moștenire, Spirit, Lumină, Gând curat – în cadrul expoziției „Tracia Amei”, organizată de către reprezentanții Muzeului de Istorie „Paul Păltânea” din Galați.
Stimați prieteni, și dacă artistul Kristian Dimofte a amintit de câteva simboluri pe care le surprinde în lucrările sale printre care și arborele vieții, pentru câteva explicații, despre acest simbol, apelăm la cercetările regratatul profesor, etnolog, om de înaltă ținută academică… Ivan Evseev, cel care despre arborele vieții ne spune că „în tradiția mitologică și în simbolistica universală reprezintă o axă a lumii care unește cele trei niveluri ale cosmosului: cerul, pământul și lumea subterană. Este un simbol al regenerării naturii și al reînnoirii timpului. Anumite specii de arbori erau sacralizate și deveneau temple, altare sau imagini ale divinității în religiile de tip dendrolatric. La noi, printre copacii sfinți, se numără bradul, stejarul, fagul, teiul, salcia. Viețuirea milenară a omului acestor locuri într-un mediu silvestru a dat naștere unei bogate simbolistici arboricale, a generat o înfrățire a omului cu codrul, pomul devenind analogul vlăstarului omenesc. Pomul este prezent în toate riturile de trecere la români.
Stăm de vorbă cu artistul Kristian Dimofte. În anul 2017, Kristian Dimofte face pași mari pentru a oferi frumosul cât mai multor oameni și realizează colecția „Tracia Amei”, despre care ne-a vorbit, colecție care intră în patrimoniul cultural al României. După aceea participă la unul dintre cele mai vechi evenimente de bijuterie din Europa „Jewellery and Watch”, fiind primul roman care reprezintă țara la acest eveniment, urmând un șir de expoziții personale și de grup. Lucrările lui Kristian sunt drept invitație pentru a descoperi frumosul într-o sinergie a imaginației și bogăției vremurilor mult apuse sau de a vedea o realitate de lângă noi pe care, din păcate, foarte mulți nu vor să o vadă, realitate reflectată de exemplu, în lucrarea Revoluția minții, prezentată la foarte multe expoziții.
Stimați prieteni, am difuzat, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, un dialog realizat, nu demult, la București, cu artistul Kristian Dimofte, dialog pe care l-ați urmărit în contextul deschiderii, chiar astăzi, 9 iunie, în capitală, a Expoziției Strălucirea trecutului reinterpretată „Getica”, expoziție care surprinde o frumoasă Colecție de Bijuterii Unice, evident, făurite de către Krtistian Dimofte. Expoziția s-a deschis la Muzeul Național de Istorie a României, Sala Lapidarium, Calea Victoriei, Numărul 12. Expoziția este deschisă publicului până duminică seară, 11 iunie, așa că dacă aveți drum prin capitală, nu ezitați să vizitați și să admirați o expoziție, unică în lume, a artistului Krtistian Dimofte.
Și pentru că am vorbit despre simbolurile vieții, precum arborele vieții sau floarea vieții, permiteți-mi să închei prin câteva explicații (etnolog Ivan Evseev) despre floare, toate acestea, atât de frumos surprinse în lucrările artistului plastic Krtistian Dimofte. Floarea simbolizează frumusețea, armonia, idealul, pasiunea, tinerețea, puritatea, renovarea, lumea multicoloră, paradisiacă, dar efemeră și trecătoare. Se situează undeva la mijloc, între simbolismul arborelui și cel al fructului. Omologia simbolică între floare și femeie reprezintă toposul poeziei și literaturilor lumii. Floarea e un simbol pasiv, e un receptacul al forțelor și darurilor uraniene ce vin spre ea sub forma razelor solare, a ploii sau a picătorilor de rouă… de ce nu? a picăturilor de ceară prin măestria artistului plastic Kristian Dimofte.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca vineri, 9 IUNIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru Șerban
Foto: Kristian Dimofte