Muzeul „Nicolae Gane”, redeschis publicului (AUDIO și FOTO)
Publicat de Andreea Drilea, 29 aprilie 2024, 06:35
Vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, la Iași, a avut loc deschiderea Muzeului „Nicolae Gane”, unul dintre cele 17 muzee din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române. Publicul este invitat să descopere pe strada Nicolae Gane, 22 A, din Iași, un spațiu dedicat creațiilor vizuale, Galeria Artei Ieșene.
Muzeul pune în atenția publicului marea pasiune a lui Nicolae Gane, pictura. Acesta afirma, în diverse pasaje din volumul Păcate mărturisite, următoarele: „Silit am fost deci să îmbrățișez altă carieră: să lepăd penelul și să ieu condeiul și nu știu zău dacă schimbul a fost în avantajul meu”. Pornind de la această mărturisire, nu se putea o decizie mai bună peste ani: casa lui Nicolae Gane să devină spațiul unei istorii a artelor vizuale ieșene.
Înaintea deschiderii manifestării, am invitat la dialog pe scriitorul Lucian Dan Teodorovici, director al MNLR, cel care, prin cuvânt, întărește cele prezentate mai sus. Lucian Dan Teodorovici ne amintește și de faptul că muzeul, în perioada 2019-2023, a beneficiat de ample lucrări de consolidare și restaurare prin Programul Operațional regional (POR) 2014-2020 (n.r. Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural). Directorul MNLR ne vorbește și despre colaborarea cu artistul ieșean Felix Aftene, autorul conceptului expoziției permanente din incinta Muzeului „Nicolae Gane”.
Concepută de către artistul Felix Aftene, în colaborare cu echipa Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Galeria Artei Ieșene de la Muzeul „Nicolae Gane” prezintă o perspectivă asupra a două veacuri de evoluție plastică, marcând importanța Iașilor în cultura română.
Noul muzeu îmbină etalarea artei clasice cu metode inedite, cu instalații și elemente de muzeotehnică modernă. De asemenea, reunește spații expoziționale, laboratoare și săli destinate depozitării patrimoniului. Despre povestea Galeriei Artei din incinta Muzeului „Nicolae Gane”, aflăm amănunte concrete de la artistul Felix Aftene.
O altă voce pe care am înregistrat-o, zilele trecute, înainte de deschiderea oficială a Muzeului „Nicolae Gane” este a Mariei Bilașevschi, critic de artă, cea care ne vorbește despre conținutul expoziției permanente. În cadrul acesteia este surprinsă o retrospectivă a artelor ieșene pe o perioadă de peste 150 de ani, etalând tablouri ale artiștilor atât din perioada modernă, cât și contemporană.
Spațiul Muzeului „Nicolae Gane” reprezintă cadrul adecvat pentru organizarea de expoziții temporare și permanente cu obiecte de patrimoniu, expoziții de artă plastică, programe și proiecte culturale, conferințe, sesiuni de comunicări, activități și ateliere de educație muzeală, dezbateri pe diverse teme.
Casa este construită înainte de anul 1825 și a fost locuită, între anii 1871 și 1916, de familia lui Nicolae Gane, magistrat, avocat, scriitor, membru al Societății culturale „Junimea” și al Academiei Române, om politic și primar al Iașilor.
În anul 1993, aici a fost inaugurat Muzeul „Nicolae Gane”, în incinta căruia au funcționat expoziții dedicate acestuia, administrației publice a orașului Iași, instrumentelor de scris, precum și Laboratorul de restaurare carte și documente al Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Înregistrările pe care le-am postat, le urmărim într-o ediție viitoare a emisiunii Dialog intercultural, emisiune pe care o difuzăm în fiecare seară de vineri, între 20:30-21:00, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) Radio România Iași.
Emisiunile pot fi urmărite online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN