Scriitorul Valentin Talpalaru, la 70 de ani, între ai săi – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 1 DECEMBRIE a.c., h. 20 și 30 de minute − cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 1 decembrie 2023, 06:59
În ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, relatăm de la un frumos eveniment dedicat scriitorului Valentin Talpalaru cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, manifestare culturală organizată, în localitatea natală, Târgu Frumos, de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu Frumos, județul Iași.
Emisiunea de astăzi o începem cu versuri pe care ni le recită sărbătoritul și o înceheiem tot cu vocea Domniei Sale, citindu-ne din volumul Povestirile de pe Măicuța, însă, până atunci, îi creionăm, pe scurt, un portret.
Valentin TALPALARU s-a născut la 15 mai 1953 în orașul Tg. Frumos, unde absolvă studiile gimnaziale și liceale. Din anul 1972, student fiind, a participat constant la întâlnirile cenaclurilor „Mihai Eminescu”, „Nicolae Labiș”, „Junimea”.
În anul 2008 obține titlul de doctor în științe filologice. Începând din 2005 realizează în grila de programe a Radio Iași emisiunea „Convorbiri literare”.
Debutează – în anul 1974 – la revistele „Cronica” și „Convorbiri literare”, ulterior prezent în majoritatea revistelor literare din țară.
Participă la Festivalurile de Poezie de la Struga (Macedonia de Nord), Kartal (Turcia), Chișinău (Republica Moldova) și numeroase altele din țară, unde obține numeroase premii, la care se adaugă și cele acordate de Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România. Este prezent în antologii din Macedonia de Nord, Turcia, Franța.
Amintim, selectiv, și câteva dintre cărțile publicate de către Valentin Talpalaru: Ghemuit într-un sâmbure, Iași, 1989; Nopți cu chirie, Iași, Cronica, 2004; Liniștea vînatului, Iași, 2005; Acordorul de semne, 2006; Commedia dei media, Iași, 2007; Povestirile de pe Măicuța, Iași, 2009; Cu amurgul în lesă, antologie de autor, Iași, 2013; Poemele Cotnarului, Iași, 2013; Poemele Deltei. Rodion, Iași, 2016; 35 de poeme în căutarea unui titlu, Iași, 2019; Teatru, Iași, 2021.
Nu demult, la prestigioasa editură Junimea din târgul Iașilor, vede lumina tiparului antologia de versuri – Desculț prin lumină – cu un cuvânt însoțitor de Cristian Livescu, volum din care, pentru început, scriitorul Valentin Talpalaru ne recită – Cade noaptea ca întâia oară; Noaptea totul se mută în ape, respectiv A patra despărțire a lui Rodion avea ochii Mariei.
Reamintim că, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, realtăm de la un frumos eveniment organizat în incinta sediului Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu Frumos, manifestare organizată cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani a scriitorului Valentin Talpalaru, originar de pe aceste meleaguri.
În următoarele minute, stăm de vorbă cu Nicola Feodot, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu Frumos, cel care ne creionează o imagine a rușilor staroveri din Târgu Frumos, cu accent pe sărbătoarea de zilele trecute, având, aproape de finalul interviului, pentru sărbătorit, un gând de bine și de frumos.
În ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, facem popas acasă la rușii staroveri din localitatea Târgu Frumos, județul Iași, acolo unde, zilele trecute, a fost organizată o frumoasă manifestare culturală dedicată scriitorului Valentin Talpalaru, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani, având și din partea echipei Radio Iași, numai gânduri de bine.
În cele ce urmează, de la eveniment, difuzăm discursul domnului Costel Iosub, primar al comunei Tătăruși, județul Iași, un bun prieten al scriitorului Valentin Talpalaru.
Dragi prieteni, în cele ce urmează, de la același eveniment, ascultăm discursul domnului profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cel care pe lângă frumoasele cuvinte adresate cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani a lui Valentin Talapalaru, pe scurt, ne prezintă și două cărți ale Domniei Sale. Concret, e vorba despre Strada Măicuța, volum apărut la Editura Tipo Moldova, Iași, în anul 2008… și Poemele Deltei. Rodion, Junimea, Iași, 2016.
Stimați prieteni, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani a scriitorului Valentin Talpalaru, se cuvine a-i transmite multă sănătate, putere de muncă, deoarece simțim că ne mai pregătește câteva apariții editoriale de înaltă ținută, mulțumind totodată pentru frumoasele cărți pe care ni le-a pus la dispoziție, totul e ca să ne apropiem de acestea și să le citim, mai mult să împărtășim și altora.
În final, oferim cuvântul, precum am început emisiunea, scriitorului Valentin Talpalaru, cel care ne citește din cartea Povestirile de pe Măicuța, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Opera Magna din Iași, în anul 2012 și pe care autorul – într-o zi de decembrie a anului amintit – îmi scria… „Colegului și prietenului Dumitru Șerban, o invitație într-un univers pe care îl cunoaște”, într-adevăr – cartea este superbă și în paginile acesteia e un univers pe care-l cunosc. Mulțumesc, Domnule Valentin Talpalaru! La mulți ani!
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 1 decembrie a.c., între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN