Ziua Limbii Române serbată la Cercul Militar Iași (conferință și lansare de carte) – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 13 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de gabrielarotaru, 13 septembrie 2024, 10:39
Ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural este dedicată unui frumos eveniment desfășurat, la Iași, de Ziua Limbii Române, 31 august, începând cu ora 11, în incinta Cercului Militar din dealul Copoului.
Concret, cu prilejul Zilei Limbii Române a fost susținută conferința De la lumina cuvântului la nemurirea spiritului. În contextul Zilei Limbii Române a fost lansată și cartea Dincolo de teamă, nemurirea. Explicațiile emergente ale semio-bio-fotonicii, volum semnat de către profesor univ. Dr. Traian-Dinorel Stănculescu și Shanti Nilaya. Cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura ARITHEA din târgul Iașilor. Facem precizarea că Ziua Limbii Române se sărbătorește la data de 31 august în România din 2011 și în Republica Moldova din anul 1990.
Atât despre tema conferinței pe care am amintit-o, cât și despre carte ne-au vorbit autorii: Traian-Dinorel Stănculescu și Shanti Nilaya. Amfitrion a fost domnul colonel Grigore Radaslavescu, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Iași, cel pe care-l invităm la dialog spre finalul emisiunii.
Până atunci, în contextul subiectelor deja amintite postăm dialogul cu domnul profesor Traian-Dinorel Stănculescu. Aproape de finalul interviului, profesorul Stănculescu, în contextul Zilei Limbii Române – pentru fiecare dintre dumneavoastrăn – are un mesaj.
După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la conferința De la lumina cuvântului la nemurirea spiritului și de la prezentarea cărții Dincolo de teamă, nemurirea. Explicațiile emergente ale semio-bio-fotonicii din ziua de 31 august 2024, începând cu ora 11, din incinta Cercului Militar Iași. Atât conferința, cât și prezentarea volumului semnat de către Traian-Dinorel Stănculescu și Shanti Nilaya au fost organizate cu prilejul Zilei Limbii Române. Ziua Limbii Române se sărbătorește la data de 31 august în România din 2011 și în Republica Moldova din anul 1990.
În următoarele minute, cu prlejul acestei întâlniri invităm la dialog pe scriitor Shanti Nilaya, cea care ne zugrăvește un tablou al cărții Dincolo de teamă, nemurirea. Explicațiile emergente ale semio-bio-fotonicii, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura ARITHEA din Iași.
Dragi prieteni, cu prilejul sărbătorii de zilele trecute interlocutorul nostru ne recită și câteva versuri din creația lui Grigore Vieru, mai exact din poezia Limba noastră cea română.
Până la finalul ediției de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, stăm de vorbă cu domnul colonel Grigore Radaslavescu, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Iași. L-am întâlnit, după cum bine știți, la Iași, în incinta Cercului Militar din dealul Copoului, în ziua de 31 august 2024, atunci când a fost serbată Ziua Limbii Române. Cu acest prielej a fost susținută conferința De la lumina cuvântului la nemurirea spiritului și lansată cartea Dincolo de teamă, nemurirea. Explicațiile emergente ale semio-bio-fotonicii. În contextul acestor subiecte ne-au vorbit profesor univ. dr. Traian-Dinorel Stănculescu și scriitor Shanti Nilaya.
Imediat după prezentarea conferinței și lansarea cărții, am invitat la dialog, pentru a-și exprima părerea despre cele două subiecte – conferința, respectiv prezentarea cărții − pe domnul Grigore Radaslavescu, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Iași.
Domnul Grigore Radaslovescu ne amintește și de personalitățile culturii române evocate cu prilejul sărbătorii de zilele trecute, dar ne vorbește și despre o frumoasă acțiune culturală pe care reprezentanții Uniunii pe care o coordonează, urmează a o organiza în următoarea perioadă. Aproape de final, cu prilejul Zilei Limbii Române, domnul Grigore Radaslavescu ne precizează că „limba este cea care ține neamul”.
Dragi prieteni, facem precizarea că manifestarea care a constituit subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre a fost organizată de către reprezentanții Cenaclului de Literatură și Pictură „Octav Băncilă” al Cercului Militar Iași. În programul evenimentului au fost și câteva momente artistice, de execepție, ale actorului Emil Gnatenco; pianistei Nina Rotaru; artistului vocal și chitaristului Adrian Gegiuc, artistului vocal Mihaela Beatrice Spiridon. Menționăm că am admirat și o frumoasă expoziție a artistului plastic Nina Paraschiv.
Raportat la subiectele prezentate, conchidem prin câteva cuvinte din creația lui Mihai Eminescu: „Dar o adevărată literatură trainică, care să ne placă nouă şi să fie originală pentru alţii, nu se poate întemeia decât pe graiul viu al poporului nostru, pe tradiţiile, obiceiurile şi istoria lui” („Timpul”, anul 1880). Tot Eminescu sublinia că: „direcţia serioasă şi cea mai însemnată a literaturii române caută îmbogăţirea limbii nu prin receptarea unor neologisme, fie chiar din limbi înrudite, ci prin folosirea tezaurului lexical păstrat în limba poporului şi în special prin dezvoltarea organică a limbii însăşi”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 13 SEPTEMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online – AICI
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN