Este un loc vechi?
Da, este un loc cu o apreciabilă vechime istorică, aflându-l menţionat într-un document din anul 1667, într-un act domnesc de danie, mai precis în prima atestare documentară a moşiei Rediul lui Tătar. Iazul, reperul şi locul nostru de start se numea în anul 1667 heleşteul lui Simion Păsararul.
Cine şi ce era păsărarul? Un slujitor de la curtea domnească din Iaşi care se ocupa cu prinderea, creşterea şi dresarea păsărilor de pradă folosite la vânătoare.
Lui Simion Păsărarul un domn din secolul 17 i-a dat în folosinţă, în concesiune am spune astăzi, o bucată de loc din moşia târgului Iaşi, pe teritoriul unde astăzi se întinde satul Rediu şi împrejurimile sale. Moşia sau hotarul târgului se desfăşura pe o rază de aproximativ 10 km în jurul oraşului, era un fel de zonă metropolitană medievală. A fost locul unde păsărarul şi-a organizat o odaie, adică o fermă. Pentru adăparea animalelor a zăgăzuit pârâul, amenajând iazul ce i-a purtat o vreme numele şi care a avut luciu de apă până în urmă cu câţiva ani.
Întrebare şi provocare:
Aşadar, ştiţi care este iazul cu pricina şi locul nostru de start? Ce amintiri vă leagă de acest loc? Ar fi o întrebare şi o provocare pentru vechii locuitori ai Rediului. Pentru a răspunde, puteţi scrie o propoziţie la comentarii.