Expoziție dedicată „Zilei Culturii Naționale” la Bacău. Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Județene, a fost în direct în Bună Dimineața
Publicat de gabrielarotaru, 11 ianuarie 2024, 11:40
Omul care aduce vestea
În câteva zile sărbătorim Ziua Națională a Culturii!
La Bacău, la Biblioteca Județeană, suntem asteptați luni, 15 ianuarie, la expoziția „Chipurile lui Eminescu”.
Expoziția dedicată „Zilei Culturii Naționale” cuprinde 258 de medalii, plachete și medalioane, 157 de insigne, 244 de cărți poștale, plicuri și calendare de buzunar dedicate poetului național, piese aflate în colecția băcăuanului Vilică Munteanu, sub genericul Chipurile lui Eminescu. Mihai Eminescu reprezentat în metal și cartofilie, rod al pasiunii pentru medalistică, în general, și pentru Eminescu, în mod deosebit.
Medaliile, plachetele și medalioanele, bătute în metal, în perioada 1909-2023, prezintă figura poetului preluată și prelucrată după cele patru fotografii cunoscute ale poetului, interpretate de sculptorii machetiști care le-au realizat, busturi și statui ridicate întru memoria sa, poetul în diverse locuri din țară și străinătate ori alături de mari personalități ale neamului: Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Aron Pumnul, Ion Creangă, Ioan Slavici, Veronica Micle.
Pe unele piese sunt fragmente din unele poezii, îndemnuri patriotice, dedicații etc. Medaliile sunt bătute în tombac, cupru, alamă, argint, aur, aluminiu, bronz și alte aliaje. Cele mai multe insigne au reprezentate pe ele chipul poetului în diferite variante, locuri și clădiri legate de acesta, precum și alte simboluri care îl reprezintă, realizate din aceleași metale ca și medaliile.
Cărțile poștale din colecție dedicate marelui poet național îl reprezintă pe acesta în universul poeziilor sale, ori alături de alte personalități române, iar cele mai multe sunt tipărite în serii de câte zece, cu tiraj limitat – 10, 12, 16, 39 (cele mai multe) și câteva în 100 de exemplare. La acestea se adaugă o serie de plicuri poștale pe care apare figura poetului, grafică (format A4) realizată de artiști plastici reprezentându-l pe poet și imagini inspirate din opera eminesciană, precum și câteva zeci de calendare de buzunar cu tematică eminesciană.
Prin aceste piese aducem un omagiu celui care a fost, este și rămâne o figură emblematică a scrisului românesc și cel mai important reprezentant al culturii noastre. Întreaga sa operă justifică stabilirea datei de 15 ianuarie – ziua de naștere a poetului – ca „Ziua Culturii Naționale” a românilor și României.
Adrian Jicu, directorul bibliotecii, a fost în direct în Bună Dimineața: