(INTERVIU) Psihoterapeut Gabriela Vrabie, la Bună Dimineața cu Cristina Spînu (11.12.2022)
Publicat de Andreea Drilea, 11 decembrie 2022, 10:43 / actualizat: 12 decembrie 2022, 5:47
După ani de studii sociologice asupra impactului pe care îl au copiii asupra oricărui cuplu, specialiștii au concluzionat că, în cazul cuplurilor cu copii, rata de declin a gradului de satisfacție legat de relație este de două ori mai abruptă decât în cazul partenerilor care nu au copii.
Relația dintre parteneri pare să devină una de “parteneri de afaceri”, în care mereu se organizează în încercarea de a face familia să supraviețuiască cu succes de la o zi la alta sau de a-i asigura copilului toate cele necesare. Complicitatea dispare adeseori, iar părintii uită că nu s-au născut mame și tați, ci femei și bărbați, individualități distincte, care obișnuiau să aibă pasiuni comune, care îi uneau.
Evoluția de la statutul de iubiți la cel de părinți este una firească, dar atunci când totul se rezumă la comunicarea listei de cumpărături, ora la care trebuie luat copilul de la grădiniță sau de la școală sau rețeta de la medicul de familie, este evident că s-a ajuns la situația în care s-a creat o distanță între parteneri care reprezintă un semnal de alarmă pentru orice cuplu.
Psihoterapeutul Gabriela Vrabie a explicat în interviul acordat Cristinei Spînu, că atunci când apare un copil, pentru a evita declinul relației, partenerii trebuie să aibă grijă nu numai de copil, ci și de relație.
Este important ca cei doi să facă eforturi comune pentru a securiza rolurile de parteneri de cuplu, investind resursele de timp și energie și în acea direcție. De asemenea, este util ca ei să comunice la nivel afectiv, exprimând emoțiile și nevoile legate de propria persoană dar și în raport cu celălalt. Căsnicia după nașterea unui copil nu trebuie redusă exclusiv la rolurile de părinți!