PERSONAJUL SECRET văzut de femei, Doina RUȘTI se întâlnește cu cititorii ei din Iași. Bună Dimineața la Radio Iași
Publicat de Andreea Drilea, 28 februarie 2024, 09:41
Miercuri, 6 martie, la ora 18.30, la Librăria Cărturești, Strada Palas 7A, Doina Ruști va susține un atelier public având ca punct de pornire povestirile din cele mai recente volume ale sale: „Cămașa în carouri” și „Depravatul din Gorgani”, apărute la ed. Litera.
Alături de Doina Ruști se vor afla Emanuela Ilie, Florina Năstase și Mihaela Albu Chiribău.
Invitată în matinalul de la Radio România Iași, Doina Ruști ne-a vorbit despre carte și lectură:
În cursul aceleiași zile, Doina Ruști se întâlnește cu studenții Universității ”Alexandru Ioan Cuza din Iași”. La ora 9.00 merge la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, pentru un atelier despre psihologia manifestării auctoriale, coordonat de prof. univ. dr. Nicoleta Popa și conf. univ. dr. Emanuela Ilie.
Începând cu ora 12.00, se va afla la Facultatea de Litere, pentru un workshop intitulat Literatură și scris, organizat de conf. univ. dr. Emanuela Ilie și drd. Smărăndița Costin.
DOINA RUŞTI este autoarea unor romane cu miză socială puternică și stil inconfundabil, ca Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009), dar și a trilogiei fanariote, compusă din romanele Manuscrisul fanariot (2015), Mâța Vinerii (2017) și Homeric (2019).
Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2023).
Alte romane de succes: Zogru, Logodnica, Mămica la două albăstrele (Adulterul), Patru bărbați plus Aurelius (2011), Cămașa în carouri și alte 10 întâmplări din București (2010) s.a. Aproape toate scrierile sale au fost reeditate în mai multe ediții, în momentul de față fiind în lucru o serie de autor, din care au apărut primele 4 volume (Litera).
Cu 40 de titluri traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, Doina Ruști s-a bucurat de exegeze și de recenzii laudative în multe publicații internaționale. Între cele mai recente traduceri, amintim ediția a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).
A primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.
Doina Ruști a înființat grupul Ficțiunea, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.
Are titlul academic de profesor universitar, cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film.
http://www.doinarusti.ro
https://www.facebook.com/rustido
https://adevarul.ro/blogs/doina.rusti
https://fictiunea.ro