Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Publicat de Andreea Drilea, 15 octombrie 2024, 10:43
Anca Gheorghică, co-fondator al Asociației „Mai bine” a fost astăzi „Omul care aduce vestea”!
Mesajul organizatorilor:
Pământul are o vârstă de 4,567 miliarde de ani. Un număr imens, care nu ne spune multe pentru că nu putem cuprinde mental o asemenea vârstă. Dar dacă i-am traduce anii în 4,567 kilometri?
Te invităm la o plimbare în timp de la nașterea planetei până în prezent, în care fiecare metru și fiecare doi pași vor reprezenta un milion de ani. Vom parcurge împreună călătoria (r)evoluționară a pământului de la o planetă ca oricare alta, neagră inițial, care s-a transformat într-o planetă albastră și mai apoi a devenit gri, transformându-se ulterior în planeta roșie și mai târziu în pământul bulgăre de zăpada cu cicluri de încălziri bruște, până la planeta verde cu viață terestră.
Așadar, vom parcurge împreună cei 4,6 miliarde de ani ai planetei noastre pe o distanță de 4,6 kilometri, cu pauze pentru informații despre etape cheie ale acestei istorii: formarea Lunii, a oceanelor, a atmosferei, apariția vieții, de la primele bacterii la organismele complexe, fazele de evoluție, expansiunea și dispariția vieții, până în prezent. Povestea se bazează pe stadiul actual al cunoașterii științifice, dar ne invită să mergem dincolo de cunoaștere, ne invită să ne reconectăm în profunzime cu țesătura largă a vieții din care facem parte, să reflectăm la interdependența specifică lumii vii.
Practica se bazează pe ideea perenă de a spune povești în timp și spațiu – un lucru foarte util pentru oameni precum Maria Montessori, Joanna Macy și sora Miriam Therese MacGillis – care au inspirat și influențat experiența #DeepTimeWalk. Mai multe detalii cu privire la sursele de inspirație – https://www.deeptimewalk.org/.
𝐃𝐞 𝐜𝐞? Pentru că vrem să împărtășim descoperirile fascinante din istoria Pământului, să facilităm contexte de (re)conectare cu natura și pentru a cultiva o altă raportare, mai profundă, cu timpul.
𝐂𝐚̂𝐧𝐝? În lunile august, septembrie și octombrie, câte o plimbare (vezi datele și intervalele mai jos).
𝐔𝐧𝐝𝐞? Pe trasee care vor traversa spații verzi din oraș, în zona Copou și/sau Grădina Botanică. Fiecare plimbare e diferită.
𝐂𝐮𝐦? Înscrierea o faci prin completarea formularului https://forms.gle/G8sGX4SRj5DPeZUA9 și se realizează după principiul primul venit, primul servit. Prioritate au membrii Mai bine. Află cum ni te poți alătura, aici: www.maibine.eu/haidede. Vei primi o confirmare cât de curând, fie în scris, fie verbal.
𝐂𝐢𝐧𝐞? Plimbarea este destinată celor care se pot deplasa cu ușurință pe mici diferențe de nivel. Se întâmplă să participe și copii și sunt bineveniți, doar că povestea nu e adaptată lor, ci conține informații recomandate tinerilor de cel puțin 14 ani. Dacă vii cu copii, te rugăm să te asiguri că uită de telefoanele mobile.
𝐆𝐡𝐢𝐝 îți va fi Anca Gheorghică, fondatoarea Asociației Mai bine iubitoare de natură și exploratoare a armoniei cu aceasta, cu sinele și cu semenii, ecolog prin formare și ecologist prin vocație, artist botanic aspirant.
𝐂𝐚̂𝐭 costă? Participarea este gratuită.
Activitatea face parte din proiectul 𝑰𝒂𝒔̦𝒖𝒍 𝑺𝒖𝒔𝒕𝒆𝒏𝒂𝒃𝒊𝒍, implementat de Mai bine în parteneriat cu Convivia, Iași Travel și SOR Iași și co-finanțat de Primăria Municipiului Iași