Premieră teatrală la Teatrul „Vasile Alecsandri” Iaşi: „Alecsandri’ s Garden”, regia Ovidiu Lazăr.
Actorul Ionuţ Cornilă ne-a povestit în matinal mai multe despre „??????????ʹ? ??????”, spectacolul care deschide seria reprezentațiilor dedicate bicentenarului Alecsandri, la Iaşi:
Distribuția: Tatiana Ionesi, Georgeta Burdujan, Mălina Lazăr, Oana Sandu, Horia Veriveș, Ionuț Cornilă, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Diana Roman, Alexandru Horga. Aranjament muzical: Diana Roman Mișcare scenică: Oana Sandu
Om politic de anvergură, implicat în cele mai importante evenimente ale timpului său, a sprijinit Revoluţia de la 1848, a pledat pentru unirea Moldovei cu Țara Românească, pentru înfăptuirea reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a sprijinit modernizarea, reformarea și consolidarea instituțiilor statului național. În 1856, Alecsandri a publicat în revista „Steaua Dunării”, condusă de Mihail Kogălniceanu, poezia „Horea Unirei”, astăzi cunoscută ca „Hora Unirii”. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher.
În 1857 a fost ales deputat de Bacău în Divanul ad-hoc al Moldovei şi membru al Comitetului Central al Unirii de la Iaşi, iar în 1858 devine membru în Adunarea Electivă a Moldovei.
A fost ministru de Externe în guvernele de la Iaşi conduse de Vasile Sturdza (17 ianuarie – 6 martie 1859), de Ion Ghica (8 martie – 27 aprilie 1859) şi Manolache Costache Epureanu (27 aprilie – 10 noiembrie 1859), apoi în cel condus de Ion Ghica, la București (11 octombrie 1859 – 28 mai 1860).
În perioada februarie – iulie 1859, Alecsandri a fost trimis în misiune diplomatică pe lângă guvernele Franţei, Angliei şi Piemontului pentru a obţine recunoaşterea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza în Principatele Române. În 1885 avea să fie numit ministru plenipotenţiar în Franţa.