Publicistul Grigore Ilisei – mesaj Radio Iași 75 – Bună dimineața (28.10.2016)
Publicat de petronelamihai, 29 octombrie 2016, 16:19
RADIO IAȘI – 75 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE
(2 noiembrie 1941 – 2 noiembrie 2016)
Dialog, la microfon, împreună cu scriitorul și jurnalistul Grigore ILISEI, primul director al Studioului de Radio Iași, dupa 1989. Astfel, in emisiunea „BUNĂ DIMINEAȚA”, ediția de vineri, 28 octombrie 2016, a fost deschisă seria dialogurilor cu seniorii instituției noastre, în această perioadă aniversară.
Îi multumim domnului Grigore ILISEI pentru expunerea-document; secvențe de istorie povestită a unei instituții publice de elită.
Sper că, în continuare, Radio Iași va putea perpetua o tradiție, o deschidere spre actul cultural, spre categorii largi de public. Sper că va manifesta, în continuare, interes pentru componentele actului de educație. În același timp, cred că va reuși să fie sincron cu ceea ce înseamnă tendință nouă în radiofonie – acest dialog foarte viu cu publicul, pe de o parte și, pe de altă parte, această nevoie permanentă a ascultătorilor de informație de calitate, atent selectată și care răspunde întotdeauna adevărului și cerințelor esențiale ale unei informații pentru ca ea să fie validată cu adevărat în eter – răspundea publicistul Grigore Ilisei, la întrebarea despre perspectivele Radio Iași adresată de către producătorul emisiunii matinale Petronela Cotea Mihai.
Cât privește finanțarea unui radio public, trebuie spus că sunt modalități diferite de finanțare, de la țară la țară. Tradiția românească presupunea existența acelui abonament, înainte de 1989, urmat acum de taxa de audiovizual. Din păcate, la nivelul actual, nici una și nici alta nu poate asigura o finanțare optimă pentru cele două servicii publice, de radio și de televiziune. Consider că trebuie generată o discuție publică în primul rând despre statutul fiecărei instituții, modul cum se finanțează fiecare și, în același timp, despre modul în care resursele din taxa pe audiovizual sunt gestionate. Cât privește Radioul, se pare că este mai în ordine cu finanțele, dar la Televiziune datoriile imense, care fac aproape nefuncțională instituția, vin din cheltuieli nesăbuite și incorecte – a mai spus jurnalistul Grigore Ilisei.