Tema Zilei: Masa de Paşte, provocare şi cumpătare. Bună Dimineaţa cu Adina Şuhan (23.04.2019)
Publicat de Andreea Drilea, 23 aprilie 2019, 16:46
După un post lung şi drastic, la masa de Paşte vom mânca cozonac, drob, ouă umplute sau friptură de miel şi prăjituri cu creme diverse. Cum să facem ca festinul de sărbătoare să nu se termine cu un apel la 112 sau cu câteva kilograme în plus, aflăm de la specialist.
Nutriţionistul Anca Buruciuc în Bună Dimineaţa cu Adina Şuhan:
Despre vedeta numită „Cozonac”… ‼️‼️‼️
O felie generoasă de cozonac cu nucă, stafide şi lapte este mai calorică decât o porţie de friptură din piept de pui.
Cozonacul este un dulce tradiţional care se mănâncă, sau aşa ar trebui, de maximum două ori pe an, şi atunci, câte o felie, maximum două, la o sărbătoare, nu câte două felii pe zi.
Specialistul în nutriţie recomandă folosirea ouălor de curte sau a celor ecologice la prepararea cozonacului, iar coaja de lămâie să provină în mod obligatoriu de la fructe netratate cu agenţi chimici de conservare.
Cozonacul are foarte multe calorii şi de asemenea o încărcătură glicemică ridicată, nefiind indicat persoanelor supraponderale, celor care suferă de obezitate. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului.
Câte calorii are cozonacul în funcţie de umplutură? ⬆️
Cozonacul cu miez de nucă sau alune are nu mai puţin de 350 kcal per 100 g produs.
Cozonacul cu nucă şi stafide are 411 kcal/100g. Tot per 100 de grame, acesta conţine 12g de grăsimi şi 50g de carbohidraţi.
Cozonacul cu rahat este şi mai caloric. Acesta conţine nu mai puţin de 422 kcal la 100 g produs, dintre care 18 g de grăsimi şi 55g de carbohidraţi.
(Radio Iaşi/Adina Şuhan)