? „Castanul Unirii”, un martor sub care s-a plănuit Unirea Principatelor Române. Bună Dimineaţa cu Adina Şuhan (22.01.2020)
Publicat de Andreea Drilea, 22 ianuarie 2020, 07:55 / actualizat: 22 ianuarie 2020, 9:06
„Castanul Unirii”, sub care s-a plănuit Unirea Principatelor Române, ne aşteaptă, vinerea aceasta, 24 ianuarie 2020, la Vişani, judeţul Iaşi.
Inginerul Mihai Caba în Bună Dimineaţa cu Adina Şuhan:
Scurta istorie a Castanului Unirii
Un martor tacut, „Castanul Unirii” a fost identificat în 2004 de către profesorul Mandache Leocov. În acelasi an, arborele a fost declarat monument istoric.
Unirea Principatelor Moldova cu Ţara Românească a fost plănuită sub acest castan din judeţul Iaşi declarat monument istoric.
„Castanul Unirii” din satul Visan, comuna Bârnova, a „asistat”, în 1856, la o întâlnire secretă a unui grup de unsprezece unionisti, în frunte cu Mihail Kogalniceanu, care au plănuit Unirea de la 1859. Vasile Alecsandri, Costache Negri, Dimitrie Ralet, Costache Rolla, Anastasie Panu, Petre Mavrogheni, Constantin Hurmuzachi, preotul arhimandrit Neofit Scriban, Ion Emanuel Florescu, Nicolae Creţulescu şi Mihail Kogălniceanu au plănuit Unirea Principatelor Moldova cu Ţara Româneasca „sub un măreţ castan”, pe 25 mai 1856.
Potrivit inginerului Mihai Caba, care a consemnat povestea „Castanului Unirii” într-un articol publicat în 2012 în Ziarul de Iaşi, sub arborele de la Visan s-a înfiinţat „Comitetul de luptă pentru Unire”.