Emisiunea Dialog intercultural / Mașina visului – realizator, Lucian Merișca. Vineri de la 20.30 la 21.00
Publicat de Iuliana Bubuianu, 14 iunie 2019, 17:02
Va invităm să vizitați, cu auzul și cu imaginația, un muzeu unic, ce adăpostește artefacte aparțînând celei mai importante civilizații preistorice europene. Vom afla lucruri necunoscute și tulburătoare, despre strămoșii noștri dispăruți fără urmă… Constantin Preoteasa, pasionat și pătruns de misiunea sa, coordonează activitatea Centrului internațional de cercetare a Culturii Cucuteni și cea a Muzeului de Artă Eneolitică din Piatra-Neamț…
Și acum, din Neamț, la Vaslui… Sub Ștefan-Vodă cel Mare, scaunul Domniei Moldovei, a fost câtva timp în orașul Vaslui, poziția acestui târg fiind mai potrivită pentru apărarea țării în contra năvălirii tătarilor. Codrii Vasluiului erau pe atunci foarte întinsi, iar acolo au pierit multe hoarde de tătari.
Cunoscut este din istorie și din tradiție că Ștefan-Vodă a fost foarte religios. El a zidit în țară 40 de biserici, spre pomenirea numeroaselor sale izbânzi asupra leșilor, a ungurilor, a tătarilor, a turcilor și a cazacilor, cu care a fost în luptă în tot cursul glorioasei sale Domnii. Pe de altă parte, trebuie știut că, pe timpul lui Ștefan cel Mare, Moldova avea și părți din Transilvania, populate cu secui, de aceea secuii au luptat alături de Domnitorul Moldovean.
…La aproape 23 de km de orașul Vaslui înspre Iași, pe partea stângă a drumului, atrage atenția un deal de aproape 400 de metri, o colină detașată de dealurile din jur. Este Movila lui Burcel.
Trecem și noi cu autobuzul și privim spre pajiștile Podișului Moldovenesc… iar ghidul nostru, pofesorul de istorie George Mironescu, ne povestește despre Movila lui Burcel, pe lângă care tocmai trecem – și de unde provine acest nume…
În deschiderea emisiunii, nu vom uita de Mihai Eminescu… se pare că el este primul traducător în limba română al Legii conservării energiei – afirmă fizicianul Petre Osiceanu. Stelele, Luna și zborul prin spațial sideral, Cosmosul în nemărginirea lui, Timpul și condiția umană, nașterea și stingerea Universului – toate acestea constituie motive și teme, după cum știm, specific eminesciene.
Un tânăr talentat și interesat atât de literatură cât și de știință, este Mircea Boboc, membru al Cenaclului Quasar. “A iubi stelele” și-a intitulat el, comentariul cu care deschidem această ediție și pe care îl atașăm și aici, pentru a putea fi ascultat on-line…