(EXCLUSIV) Achim IRIMESCU, ministrul agriculturii : “Sprijin financiar pentru un sistem de ecarisare mai eficient”. România, deocamdată, fără aplicarea procedurii de infrigement! – MATINAL AGRAR cu Petronela COTEA MIHAI (24.01.2016)
Publicat de petronelamihai, 19 ianuarie 2016, 21:13 / actualizat: 22 ianuarie 2016, 13:56
Statul român va sprijini aplicarea unui sistem de ecarisare a teritoriului integrat normelor europene – a declarat, astăzi, in exclusivitate pentru Radio Iaşi, ministrul agriculturii Achim IRIMESCU, în primul său interviu după revenirea de la Bruxelles, unde, luni 18 ianuarie 2016, a avut întâlniri bilaterale cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cu Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.
- Comisia Europeană a solicitat României în mai multe rânduri să respecte atât legislația europeană, cât și legile naționale în ceea ce priveşte colectarea și eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, provenite din gospodăriile populației şi din fermele comerciale, considerându-se că sistemul de ecarisare a rămas la nivelul anului 2010, atunci când au fost sistate subvențiile pentru transportul și distrugerea cadavrelor de animale.
În urma dialogurilor de la Bruxelles, ministrul Achim IRIMESCU a anuntat că a fost amânată aplicarea procedurii de infrigement, măsură care ar fi avut efecte grave în privinţa exporturilor.
Întregul sistem de ecarisare ar urma să fie preluat exclusiv de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu condiţia ca Ministerul Agriculturii să asigure finanţare pe partea care îi revenea până acum.
În acest moment, se are în vedere susţinerea atât a transportului, cât şi a procesării deşeurilor în făinuri animale.
(Achim IRIMESCU, ministrul agriculturii, intervievat de Petronela COTEA MIHAI)
- Pesta porcină africană a fost un alt subiect sensibil pe agenda întrevederilor de la Bruxelles ale ministrului agriculturii Achim IRIMESCU. Pe de o parte, s-a stabilit că Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova cu fonduri şi cu specialişti, iar România va fi ţara care va efectua analizele probelor prelevate în Republica Moldova. Pe de altă parte, în relaţie cu Ucraina-ţara în care, la finalul anului 2015, au fost depistate cazuri de pestă porcină africană-, România va fi sprijinită de către experţii europeni pentru îmbunătăţirea sistemului de comunicare instituţională, în situaţii de alertă. Achim Irimescu a evidenţiat faptul că astăzi, 19 ianuarie 2016, în România a început Misiunea Experţilor Europeni care evaluează problematica pestei porcine africane în regiune.
- De asemenea, în urma dialogului de la Bruxelles cu comisarul european pentru agricultura Phil Hogan, ministrul român Achim Irimescu a anunţat că oficialul european a dispus auditorilor pentru România ca analiza plăţilor APIA să fie mai flexibilă şi să ţină seama de specificul anului 2015 şi de particularităţile naţionale, astfel încât să fie redusă cât mai mult posibil rata penalităţilor aplicate fermierilor români.
- Cât priveşte plata subvenţiilor, ministrul Achim IRIMESCU a precizat faptul că se fac eforturi ca banii să fie achitaţi cât mai curând, posibil la finalul lunii martie – cel mai devreme.
Detalii şi alte noutăţi, inclusiv pentru tinerii fermieri care vor pământ spre exploatare, duminică, 24 ianuarie 2016, la RADIO IAŞI!
„MATINAL AGRAR-GLASUL PĂMÂNTULUI” – radioprogram duminical complex, dedicat satului românesc şi difuzat în intervalul orar 6.05-8.00, pe toate frecventele RADIO IAŞI : 1053 KHZ, 90,8 şi 96,3 MHZ!
Emisiunea poate fi recepţionată videolive, pe internet : www.radioiasi.ro
Puteţi trimite sms-uri la 0754 053 888, iar pentru dialog “în direct”, vă stau la dispoziţie numerele de telefon 0232 258 900 şi 0232 259 900!
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI