”Expedițiile Memoriei” – proiectul moldo-român de evaluare a fenomenului deportărilor din teritoriile istorice românești – emisiunea ”Orizont Deschis” cu Horia Daraban (7.06.2015)
Publicat de hdaraban, 7 iunie 2015, 16:16 / actualizat: 8 iunie 2015, 16:42
O nouă ediție ”Orizont Deschis”, bogată în subiecte ca de fiecare dată. Horia Daraban este realizatorul emisiunii din 7 iunie 2015.
***
La începutul lunii iunie, Filiala Iași a Academiei Române, Societatea de Studii Istorice din România, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și TVR Iași au organizat o dezbaterea cu titlul ”Identități fracturate. Reflecții privind deportările din Basarabia în Kazahstan, 1941-1951”. Doctoranzi, cercetători, profesori în istorie au scos în evidență, în cadrul discuțiilor, elemente, repere, legate de prezențele basarabene – românești în Kazahstan.
Dialogurile au avut ca fundament și documentarul realizat cu prilejul deplasării unei echipe de istorici din România și Republica Moldova în zonele din Kazahstan unde locuiesc moldoveni – români și urmași ai acestora. Demersul, având titlul ”Expedițiile memoriei” a lăsat o impresie puternică, atât asupra istoricilor, dar și asupra jurnaliștilor implicați în proiect. Printre ei, Violets Gorgos, regizor artistic la TVR și Octavian Țîcu de la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova.
Peste 100 de elevi români de la Ladispoli, din apropierea capitalei italiene, au primit diplomele de absolvire a cursurilor de limba română în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în incinta primăriei orașului. Cei mici au cântat, au recitat poezii în limba română și au interpretat personaje din basme românești. Un reportaj pe care l-am primit de la Elena Postelnicu, corespondent Radio România în peninsula italică.
Colaborările dintre universitățile din diferite țări au particularități în funcție de mai mulți factori, fie ei geografici, fie ce țin de oportunitățile care se oferă pentru astfel de înțelegeri. Un exemplu poate fi dat de ceea ce este de actualitate în cazul instituțiilor de învățământ superior din România și Ucraina.
Precizările pe acest subiect au fost făcute Victoria Dochenko de la Universitatea Pedagogică de Stat din Sumy, Ucraina, la Conferința Internațională „EURINT” organizată de Centrul de Studii Europene.
Interlocutoarea se află la Iași prin prisma unei bursei din cadrul programului European de Mobilitate Erasmus. Așadar, despre colaborările universitare internaționale ca mijloc de integrare regională și dezvoltare.
Despre poezie, despre cei care o scriu și despre evenimentele care îi adună pe poeți. Dincolo de acestea, afinitatea pentru poezia românească a celor care o citesc și o traduc. Interviu cu poetul Alexander Nawrocki din Polonia, traducătorul baladei Miorița. Creatorul polonez a fost invitatul de onoare al Festivalului Internațional de Poezie, unde a primit titlul de „Ambasador al Poeziei”. Repere, în interviul realizat de Natalia Maxim.