”Făurar” şi legenda numelui comunei sucevene Ciocănești. Gheorghe Tomoioagă cu Mihai Florin Pohoaţă, în Matinal – 6.02.2020.
Publicat de mihaipohoata, 6 februarie 2020, 07:35 / actualizat: 6 februarie 2020, 10:04
”Făurar” şi legenda numelui comunei sucevene Ciocănești.
Flancând ambele maluri ale râului Bistrița Aurie, comuna bucovineană Ciocănești a fost prima dată amintită într-un hrisov prin care se consemna, la 1400, primirea de către Alexandu cel Bun a Muntelui Suhard, ca danie de domnie de la Doamna sa Ana.
Destinul satului a fost de fapt foarte strâns legat de strădaniile voievozilor de a apăra frumoasa și râvnita Moldovă de demult.
Satul meșterilor fierari a fost păstrat la loc de cinste în conștiința domniilor viitoare, simbolistica “făurarului” pătrunzând în cultura și mitologia populară.
Denumirea comunei Ciocănești provine astfel de la meșterii “ciocănari de arme” din atelierele lui Ștefan cel Mare și ale altora care l-au urmat.
În prezent, comuna suceveană Ciocănești este apreciată în mod deosebit pentru motivele naționale sculptate pe fațadele caselor.
Fiind un veritabil areal al artei populare și al tradiției autentice, pe lângă cele două biserici și cele două schituri ortodoxe ale comunei, mai există Mânăstirea Sfântul Ștefan cel Mare și stâna turistică Arseniuc, de unde se poate admira o panoramă idilică.
În împrejurimi, în Munții Suhard este o rezervație a bujorului de munte și de asemenea, o rezervație de cocoși de munte.
Printre atracțiile turistice ale Ciocăneștiului se numără Muzeul Ouălor Încondeiate și Casa Muzeu ”Leontina Țăran” iar brandurile turistice ale comunei sunt Festivalul Păstrăvului (un alt simbol local), Festivalul Răscolul Stânii și Festivalul Ouălor Încondeiate.
Legenda numelui comunei sucevene Ciocănești ne este povestită, alături de referiri privind inițiativele de punere în valoare a extraordinarului potențial al zonei, de un distins locuitor al localității amintite, domnul Gheorghe Tomoioagă astăzi, joi 6 februarie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse fotografii: intihna.ro ideipentruvacanta.ro