”Ghid pentru o viață sănătoasă”, rezultat al unui proiect european – emisiunea Bună dimineața (13.04.2017)
Publicat de petronelamihai, 12 aprilie 2017, 14:53
Ghid pentru o viață sănătoasă – acesta este rezultatul de utilitate publică în urma desfășurării proiectului “Be Healthy, Be Natural, Be Smart”, inițiat și coordonat de Școala Profesională din comuna Holboca, județul Iași, prin profesor Chrys Vrăjitoru.
Factori care contribuie la menținerea sănătății și care sunt analizați în lucrare, oferindu-se recomandări specifice care vizează îmbunătățirea situației actuale :
– Condițiiile de igienă / sanitare ale mediului în care trăim
– Alimentația sănătoasă
– Existența unor obiceiuri de mișcare zilnică, de activitate fizică
– Absența elementelor poluante din mediul înconjurător, din apă și alimentație
– Accesul la servicii medicale
– Armonia psihică, optimismul, bunele relații cu ceilalți
– Menținerea echilibrului în toate planurile
Sănătatea nu înseamnă doar absența bolii, ci o stare optimă de vitalitate. Sănătatea implică o înaltă (și potrivită) calitate a vieții. Dincolo de aspectele legate de mișcare, de alimentație, de conexiunea om/natură, una dintre ideile dezvoltate în Ghidul pentru o viață sănătoasă vizează și legătura dintre minte și sănătate. Se pornește de la principiul potrivit căruia oamenii sunt tulburaţi, nu de lucruri ci de concepția pe care o au asupra lucrurilor. (filosoful Epictet, 50-138 dH).
În perioada 31 martie – 01 aprilie 2017, la Iași, a avut loc prezentarea publică a manualului pentru sănătate, care reprezintă o premieră pentru România și la care accesul este gratuit, inclusiv online, pe pagina de facebook a proiectului “Be Healthy, Be Natural, Be Smart” (www.facebook.com/Erasmus-Be-Healthy-Be-Natural- Be Smart)
Timp de două zile au fost desfășurate activităţi precum prezentarea ghidului, work-shop-uri cu aplicaţii, exemple de bună practică. Participanții au fost cadre didactice, reprezentanţi ai I.S.J. Iaşi, C.C.D. Iaşi, C.J.R.A.E. Iaşi, studenţi ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi, precum şi parteneri din Polonia, Letonia, Republica Moldova. Proiectul coordonat de Şcoala Profesională Holboca (iniţiator, prof. Chrys Vrăjitoru), are o valoare de 32 000 euro și se derulează în perioada 2015 – 2017, împreună cu şcoli partenere din 7 țări, respectiv Portugalia, Italia, Spania, Polonia, Grecia, Turcia.
La Radio Iași, joi, 13 aprilie 2017, la Tema zilei (ora 9.15), sunt prezentate principalele repere ale lucrării, precum și premisele și țintele acestui demers internațional pentru sănătate, inițiat de o școală din mediul rural românesc.
Facilităm accesul la informația folositoare, pe fiecare dintre platformele în care activăm. Astfel, mai jos, varianta pdf a Ghidului pentru o viață sănătoasă.
RADIO IAŞI : 1053 KHZ; 90,8, 94,5 şi 96,3 MHZ. Emisiunea poate fi recepţionată videolive, pe internet : www.radioiasi.ro
Redactor,
Petronela COTEA MIHAI