Ascultă Radio România Iași Live

Gramatica toleranței și a ecumenismului… Secvențe realizate de Nicolae Tomescu

Gramatica toleranței și a ecumenismului… Secvențe realizate de Nicolae Tomescu

Publicat de Nicolae Tomescu, 9 aprilie 2015, 19:00 / actualizat: 10 aprilie 2015, 7:48

„Părinte milostiv, mi-am risipit zilele făcând multe lucruri. Dar acum nu vreau să trăiesc decât cum se cuvine! Pentru tot ce ar fi trebuit să fiu şi nu am fost, pentru tot ce ar fi trebuit să spun şi nu am spus, pentru tot ce ar trebuit să fac şi nu am făcut. Îţi cer iertare, Doamne!”

*

Bună dimineața, 10 aprilie 2015

Fără pretenţia unei naraţiuni biblice, cu moderarea dimensiunilor epice, am recunoscut, în scris (vezi și categoria Note de călătorie), prin documentarul radio (10-14 aprilie a.c.), faptul că am avut privilegiul să călătoresc, trei ani la rând, prin Israel…

 MP3 10 aprilie 2015 – Grădina Ghetsimani și Mormântul din Grădină

*

 Pulsul Zilei, 10 aprilie 2015

Via Dolorosa este drumul pe care Isus a mers de la Judecată către Răstignire. Aici pot fi reconstituite cele „Nouă opriri ale Crucii” – care conduc şi spre Biserica Sfântului Mormânt din Cartierul Creştin, cunoscut drept locul unde a fost îngropat şi unde a înviat Cristos, centrul credinţei creştine din întreaga lume…

MP3 10 aprilie 2015 – Via Dolorosa și Popasurile lui Isus

*

Trăisem o adevărată aventură a cunoaşterii, deplasându-mă prin întreg Israelul (vezi și categoria Note de călătorie). Desigur, o linie a conduitei m-a îndemnat să vizitez bisericile din Ierusalim – „Catedrala Rusă”, Biserica Sfânta Maria Magdalena, Biserica Sfântul Marcu, Catedrala Sfântul Iacob, Biserica Mântuitorului, Bazilica Adormirii, Citadela, Mormântul lui David, Zidul Plângerii, Carierul Ebraic, Esplanada Templului, Via Dolorosa/Popasurile…

 MP3 14 aprilie 2015 – Biserica Sfânta Maria Magdalena…

 *

 

Pulsul Zilei, 13 aprilie 2015

Lucrul cel mai greu pe care-l poate încerca un om: să înceteze de a fi numai el însuşi, să devină – în chip trecător – un altul. Vi se par potrivite zilele de Paşti? Nicolae Tomescu are convingerea că orice oglindă deformează sau, mai clar, orice om care consideră credinţa lui drept oglindă nu-şi va respecta decât propria opinie. Iată de ce abordarea este ecumenică și vizează toleranța, libertatea religioasă…

 MP3 13 aprilie 2015

Citisem deseori: „importantă este preoţia, nu preotul.” Am dreptul să nuanţez, nu pentru faptul că învăţătura îţi predă o singură lecţie, ci pentru că îl cunosc pe Dumitru Gherman, preot care slujeşte la BisericaSfânta Treimedin Reghin (judeţul Mureş). Protopopul greco-catolic Florin Boitoș întregește perspectiva…

*

„Nu este uşor să rezişti presiunii curentelor de gândire şi tendinţelor culturale care sunt la modă. Avem nevoie de un fel de revoluţie a credinţei în multiple sensuri. Mai presus de toate, avem nevoie de ea pentru a redescoperi curajul de a merge împotriva opiniilor comune” – afirmase Papa Ioan Paul al II-lea. Nu am găsit o formulă mai prielnică pentru a recunoaşte spiritul altui om de confesiune catolică: Părintele Eugen Budău

*

Părintele Dorian Revencu este parohul Capelei „Sfânta Treime” din Chişinău. Nimeni altul decât un preot care recunoaşte şi slujeşte Mitropolia Basarabiei, pentru a ajuta lumina să se răspândească…

*

Pe lângă sărbătorile legate de biserică, în procesul de recuperare a spiritualităţii şi civilizaţiei noastre tradiţionale, un rost adânc dobândesc datinile şi obiceiurile. Ne vom referi, altădată, la sărăcirea tradiţiilor, la efectul individualismului bolnav asupra sentimentului religios, slăbirea comunicării omului cu realitatea cosmică, apariţia sărbătorilor convenţionale (concepute doar ca prilej de repaos). Să aflăm nu numai despre datini şi credinţe care s-au impus de sărbătoarea pascală, ci şi despre cele care o premerg sau urmează. Prin intermediul lui Ovidiu Focşa, Muzeul de Etnografie (din Iaşi)…

*

Cred că, în această săptămână, uşile se dechid cu aceeaşi cheie – a luminii, chiar dacă nu toate gândurile pot fi exprimate în aceeaşi limbă, aceeaşi biserică etc. Metaforele sau verbul simplu pot înflori în vocabularul lui Viorel Roman (Germania); oricum, emoţiile noastre sunt compatibile cu o gramatică unică: cea a ecumenismului…

*

Celălalt poate aparţine şi unei secte… Vreau să evit conotaţia peiorativă, alegând expresia mai neutră de „neconformism religios”. Caracteristica: se urmează o cale spirituală neconformistă în raport cu instituţiile religioase „oficiale” şi cu marile tradiţii religioase mondiale „recunoscute”.

Nu întotdeauna a fost şi este uşor să hotărâm dacă un grup sau altul poate figura în acest tablou. Iată de ce l-am invitat și pe Paul Marica (Negrești, Vaslui) pastor evanghelic…

*

Lucrul cel mai greu pe care-l poate încerca un om: să înceteze de a fi numai el însuşi, să devină – în chip trecător – un altul. Vi se par potrivite zilele de Paşti? Eu am convingerea că fac ce trebuie. Un cetățean olandez care vorbeşte despre sărbătoarea pascală

*

Paştele, la englezi…Vi se adresează John Willemsen, preşedintele Fundaţiei „Link”…

*

În categoria „Bisericilor istorice”, pe lângă Biserica ortodoxă, Biserica greco-catolică, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, figurează şi Biserica evanghelică C.A. Preotul Kurt Boltres – din Braşov demonstrează de ce ecumenismul nu este doar activitatea concentrată a unor reprezentanţi aparţinând tuturor bisericilor creştine în scopul refacerii unităţii primordiale a creştinismului, ci desemnează responsabilitatea fiecăruia dintre noi…

*

Cu ceva timp în urmă am reuşit, cu mijloace proprii, să-l intervievez pe episcopul reformat Laszlo Tokes

*

„Nu trebuie făcută confuzie între ortodocşii de stil vechi şi cei de rit vechi” – îmi spunea, acum câţiva ani, Mitropolitul Vlase de Slătioara… „Ortodocşii de rit vechi serbează Paştele odată cu romano-catolicii.” Cei de stil vechi, se află în aceeaşi zi de sărbătoare. Dumnezeu le potriveşte pe toate. Inclusiv întâlnirea cu Ghenadie Băcăuanul, episcopul de stil vechi

*

Am propus și o mini-dezbatere pe tema libertăţii religioase: dreptul persoanei şi al comunităţilor (libertatea socială şi civilă în materie de religie); libertatea religioasă şi relaţia omului cu Dumnezeu; libertatea comunităţilor religioase; libertatea religioasă a familiei; ocrotirea libertăţii religioase; limitele libertăţii religioase; libertatea actului de credinţă; libertatea bisericii…

 

Vasile Tărâțeanu, din Cernăuți

Ioan Cătălin Lupăștean, Di Trento-Italia

Preot Anton Lucaci (Vatican)

*

Bisericile „oficiale” au confecţionat o etichetă pentru grupurile religioase minoritare; având conotaţie vădit peiorativă, denumirea de sectă a fost întotdeauna un mijloc de excludere a unor credinţe din categoria căilor religioase considerate „respectabile”. Sunt oameni care atribuie un sens tehnic, nu polemic, fără a implica o judecată de valoare: din acest unghi îl voi interpreta. Mi-am limitat cercetarea la domeniul grupurilor explicit „religioase” (nu voi aborda, cel puţin astăzi, nebuloasa cercurilor esoterice, iniţiatice sau de meditaţie, cu toate că, uneori, ele înlocuiesc religia şi contribuie la crearea unei atmosfere favorabile dezvoltării diferitelor „secte”). Spuneam că nu a fost şi nu este uşor să hotărâm dacă un grup sau altul poate figura în acest tablou. Mai multe biserici baptiste, mennonite şi penticostale ţin de Consiliul ecumenic al Bisericilor (în acest caz, nu are vreun sens să vorbim de „neconformism”); în România, cultele baptist, penticostal, adventist de ziua a şaptea nu au devenit membre ale Consiliului ecumenic al Bisericilor…

 

Paşii (dirijaţi de conştiinţă, de responsabilitate, de toleranţă etc.) ne-au purtat şi către Biserica Creştin BaptistăBuna Vestire” din Iaşi, acolo unde ne-am întâlnit cu pastorul Florin Vasiliu

Credinţa adventistă recunoaşte, mai presus de orice, rolul de salvator al lui Iisus Cristos. Să vorbim despre percepţia şi trăirea adventiştilor în privinţa Paştelui, prin intermediul pastorului adventist Adrian Bocăneanu

Pentru a rămâne la domeniul evanghelic, putem semnala faptul că – dintre toate ţările Europei de Est – în România întâlnim cea mai importantă prezenţă penticostală. Privită, deseori, ca o manifestare de „exaltare” religioasă (în sensul peiorativ al termenului) are „vitalitate” – potrivit lui Jean Francios Mayer – şi „a reuşit să pătrundă în sânul marilor Biserici (…) ea propune o experienţă religioasă palpabilă…”

*

Pe de altă parte, noţiunea de „sectă” se dovedeşte cu totul relativă şi strâns legată de un cadru socio-cultural. În Europa, mormonii sunt socotiţi, în general, sectă; dar ce sens poate avea asemenea noţiune în Utah – statul american în care ei alcătuiesc Biserica majoritară? Desigur, în România numărul credincioşilor mormoni este scăzut – chiar dacă apostolul Rusell Nelson a menit ţara predicării Evangheliei, reîncepându-se activitatea misionară. Un misionar mormon este invitat să se adreseze ascultătorilor postului Radio Iaşi…

*

Adevărul este că orice oglindă deformează sau, mai clar, orice om care consideră credinţa lui drept oglindă nu-şi va respecta decât propria opinie. Cert este că nu am stat „pe scaunul hulitorilor” (îmi îngădui să preiau din Pslamul 1 al lui David).

Etichete:
Ești poet? Te caută „Reflectorul!” Poetul Vlad Alui Gheorghe, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 16 aprilie 2025, 09:58

Ești poet? Te caută „Reflectorul!” Poetul Vlad Alui Gheorghe, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Ești poet? Te caută „Reflectorul!” Apel deschis pentru poeți nedebutați. Poetul Vlad Alui Gheorghe, în Bună Dimineața cu Adina...

Ești poet? Te caută „Reflectorul!” Poetul Vlad Alui Gheorghe, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Cum va fi vremea de Paște? Elena Mateescu, director ANM în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 15 aprilie 2025, 09:32

Cum va fi vremea de Paște? Elena Mateescu, director ANM în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Cum va fi vremea de Paște?  Elena Mateescu, director Adiminstrația Națională de Meteorologie în Bună Dimineața cu Adina Șuhan. Va fi soare...

Cum va fi vremea de Paște? Elena Mateescu, director ANM în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Rubrica „De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubaș la Radio România Iași (15.04.2025)
Emisiuni marți, 15 aprilie 2025, 08:43

Rubrica „De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubaș la Radio România Iași (15.04.2025)

Rubrica „De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubaș la Radio România Iași. 15 aprilie 2025 – De ce ”să nu ne prindă Paștele în...

Rubrica „De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubaș la Radio România Iași (15.04.2025)
Cât prețuiesc francezii natura și pădurile. Silvicultorul francez, Olivier Dumas, alături de Mihai Diac, la ”Pulsul Zilei” – 14.04.2025.
Emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 13:23

Cât prețuiesc francezii natura și pădurile. Silvicultorul francez, Olivier Dumas, alături de Mihai Diac, la ”Pulsul Zilei” – 14.04.2025.

Cât de important este cadrul natural de recreere oferit de păduri, în Hexagon și cât de mult prețuiesc și respectă francezii natura, ne putem...

Cât prețuiesc francezii natura și pădurile. Silvicultorul francez, Olivier Dumas, alături de Mihai Diac, la ”Pulsul Zilei” – 14.04.2025.
Emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 13:14

Săptămâna Patimilor Domnului Iisus Hristos. Protoiereul Vasile Leonte cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 14.04.2025.

“Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”. Vinerea Mare: utima vineri din Postul Paştelui se...

Săptămâna Patimilor Domnului Iisus Hristos. Protoiereul Vasile Leonte cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 14.04.2025.
Emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 12:32

Filarmonica MOLDOVA concert vocal-simfonic dedicat Sărbătorilor Pascale 17 aprilie 2025

CONCERT VOCAL-SIMFONIC DEDICAT SĂRBĂTORILOR PASCALE – JOI, 17 aprilie 2025 Orchestra simfonică și Corul academic „Gavriil...

Filarmonica MOLDOVA concert vocal-simfonic dedicat Sărbătorilor Pascale 17 aprilie 2025
Emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 11:53

Dramaturgie contemporană – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (14.04.2025)

Emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI, realizată de Alex Aciobăniței vă dă întâlnire, în fiecare seară de luni, începând cu ora...

Dramaturgie contemporană – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (14.04.2025)
Emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 10:50

Creștinii au intrat în Săptămâna Mare. Părintele Lucian Apopei în direct la Radio Iași

„Regăsiți copilul din voi!” Părintele Lucian Apopei, director de comunicare la Arhiepiscopia Iașului, ne invită la introspecție în...

Creștinii au intrat în Săptămâna Mare. Părintele Lucian Apopei în direct la Radio Iași