Iaşi, 16 ianuarie, 19:00, Concertul Filarmonicii Moldova
Publicat de dvlad, 15 ianuarie 2015, 16:15
Vineri, 16 ianuarie 2015, de la ora 19:00, la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, are loc concertul orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova”, intitulat Steinway & the pianists III. Programul cuprinde Uvertura „Don Giovanni” şi Concertul nr. 27 pentru pian în si bemol major, KV 595 de Wolfgang Amadeus Mozart, în partea a doua – Selecțiuni din suita „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev. Dirijor va fi Florin Totan, solist: Andrei Licareț.
Considerat drept un artist care „se aventurează până în miezul muzicii” (România Literară) şi a cărui „bogată maturitate artistică şi profunzime depăşesc limitele unei simple capacităţi“ (L’Unione Sarda), pianistul ANDREI LICAREŢ a susţinut concerte şi recitaluri în oraşe importante din Europa şi din Statele Unite. Născut la Bucureşti, Andrei Licareţ a început studiile de pian cu tatăl său la vârsta de cinci ani. La 11 ani a debutat ca solist, interpretând Concertul pentru pian în do major, KV 246 de Mozart alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bucureşti. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde a studiat cu Gabriela Enăşescu. Printre profesorii săi cunoscuţi s-au numărat Viniciu Moroianu, Dana Borşan şi Dan Dediu, cu care a studiat şi compoziţia la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. La Paris şi Berlin, a studiat cu Jacques Rouvier, iar la Salzburg cu Dmitri Başkirov, în cadrul cursurilor de măiestrie de la Mozarteum. A susţinut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varşovia şi Bruxelles. În Statele Unite, a concertat la New York, Washington D.C., Boston, Houston, Pella, New Jersey şi Northampton, Massachusetts. Ca solist, a fost invitat de cele mai importante orchestre româneşti, precum şi de ansambluri din Lübeck, Würzburg, Cagliari şi Mexico City, colaborând cu dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz şi Jose Arean. Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport. În aprilie 2013 Andrei Licareţ a susţinut un recital foarte aplaudat la Chamber Hall al Filarmonicii din Moscova iar în februarie 2013, şi-a făcut debutul la Carnegie Hall cu un recital de success, la Weill Recital Hall.
„Sensibilitatea sa rafinată şi căldura sunetului, precum şi virtuozitatea interpretării au fost pe măsura acestei lucrări monumentale” (Lübecker Nachrichten, octombrie 2011). „Licareţ a interpretat cu naturaleţe, poetic şi cu o extraordinară atenţie pentru detalii – o sclipire care te face să doreşti mai mult”.
Dirijorul Florin Totan s-a născut în 1955, la București într-o familie de muzicieni. A studiat contrabasul, a câștigat o serie de competiții muzicale naționale și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. Între 1980-1984, a început studiul dirijatului cu Constatin Bugeanu. A dirijat la festivaluri prestigioase: Paris – Jouvissy (1985), Avignon (1990,1992,1994), Bergamo (1997, 2008 și 2012) și Festivalul Mozart din Brescia (2005), Enescu-București (1998), Primul Festival al Muzicii Românești de la Londra (2005).